"Nitko nas ne može zaustaviti": Ovo su planovi Huaweija za budućnost

Huawei sljedeće godine namjerava predstaviti sklopivi telefon s drugim ekranom, a u budućnosti žele prestići Apple i Samsung te postati najveća mobilna kompanija na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2017. / 07:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od trendova na tržištu pametnih telefona u budućnosti mogli bi biti sklopivi i savitljivi telefoni – prošlog tjedna ZTE prikazao je kakve ćemo sve mogućnosti imati s takvim ekranima (uređaj dolazi s drugim ekranom koji se može povezati s glavnim ekranom tako da se dobije puno veća površina), a poznato je kako velike planove na ovom tržištu imaju Samsung i LG. Navodno i u Appleu razmišljaju o iPhoneu s ovakvim ekranima i na njihovu razvoju trebali bi surađivati s LG-jem, no radikalne promjene na ekranima iPhonea ipak ne treba očekivati prije 2020.

Dok ćemo, čini se, za Appleov model trebati čekati još nekoliko godina, sljedeće godine na tržištu možemo očekivati najmanje dva modela vrhunskih pametnih telefona sa sklopivim ekranima (ti bi ekrani vjerojatno trebali biti fleksibilni i savijati se, tj. ne bi trebali biti odvojeni kao u slučaju ZTE-ova telefona) – jedan je, naravno, Samsungov, a drugi je Huaweijev. Izvršni direktor Huaweija Richard Yu u nedavnom je intervjuu za Cnet rekao kako već imaju gotov prototip, no ne žele ga predstaviti ove, već sljedeće godine. Dotad žele poraditi na "boljem mehaničkom dizajnu", ali se dotad mora poboljšati i tehnologija fleksibilnih ekrana. Njihov prototip ima dva ekrana, no oni se i dalje ne mogu u potpunosti spojiti i pretvoriti se u jedinstvenu cjelinu, već i dalje između njih postoji mali međuprostor kojeg se u Huaweiju, prije plasiranja proizvoda na tržište, žele riješiti.

Osim o novom telefonu, Yu je govorio i o poziciji Huaweija na tržištu pametnih telefona na kojima imaju iznimno velike ambicije te tijekom sljedećih nekoliko godina namjeravaju postati najveća mobilna kompanija na svijetu te prestići Apple i Samsung. Prema nekim podacima o prodaji telefona iz lipnja i srpnja, Huawei je tijekom ta dva mjeseca prodao više telefona od Applea, a analitičari predviđaju kako bi već do kraja ove godine Huawei mogao prestići Apple po prodaji tijekom cijelog kvartala – u prilog bi im mogla ići slabija prodaja iPhonea 8 i mala količina dostupnih iPhonea X.

No, drugo mjesto na ovom tržištu neće zadovoljiti Yua i menadžment kompanije te je, govoreći o njihovoj poziciji na mobilnom tržištu, u razgovoru za Cnet rekao: Sigurno ćemo ih prestići. To je naša sudbina. Možda nisam skroman… ali nitko nas ne može zaustaviti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti