Nešto potpuno drugačije: Preklopni telefon s dva ekrana

ZTE Axon M dolazi i s dodatnim ekranom koji je smješten sa stražnje strane i poput preklopnih telefona može se bočno izvući tako da se sadržaj može pregledavati na dva ekrana

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2017. / 14:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovo je potpuno novi smjer. Nalazimo se na početku razdoblja savitljivih ekrana – ovako je analitičarka Linda Sui iz Strategy Analyticsa komentirala novi preklopni pametni telefon ZTE-a koji ima dva ekrana.

Ovaj uređaj napokon donosi nešto drugačije i inovativno na tržište na kojem su, kada je u pitanju dizajn samih uređaja, promjene rijetke i nisu revolucionarne. Iako u posljednje vrijeme sve više kompanija predstavlja telefone koji imaju ekrane koji pokrivaju skoro cijelu prednju površinu telefona i gotovo da nemaju rubova, a neki imaju zakrivljene ekrane, riječ je o malim promjenama kada se usporede s onim što je predstavio ZTE.

S obzirom na neke prijašnje najave drugih kompanija, čini se kako budućnost zaista donosi velike promjene na tržište pametnih telefona i ekrane koji će omogućiti brojne novitete. Npr. Samsung je već najavio kako će uskoro predstaviti prvi telefon sa savitljivim ekranom, Lenovo je prikazao koncept telefona sa savitljivim ekranom koji se može saviti/staviti oko ruke kao narukvica, a nedavne glasine kažu kako će Apple u suradnji s LG-om za nekoliko godina također predstaviti iPhone sa savitljivim ekranom.

Novi ZTE nema savitljivi ekran, već ima dva klasična ekrana, s tim da je drugi smješten sa stražnje strane i kada je potrebno može se izvući prema naprijed i koristiti zajedno s glavnim ekranom, pri čemu oni nisu povezani te se između njih nalazi tanki rub. Što se samog hardvera tiče, dijagonale ekrana iznose 5,2 inča, a treba izdvojiti Snapdragon 821 procesor, 4GB RAM-a, kameru rezolucije 20MP te 64GB prostora za pohranu podataka koji se mogu dodatno proširiti memorijskim karticama.

Dva ekrana mogu se koristiti na tri načina – prošireni, dualni i tzv. mirror način kada se isti sadržaj prikazuje na dva ekrana. Prošireni način, kao što samo ime govori, omogućuje puno veću površinu za prikaz sadržaja te se npr. donji ekran može koristiti kao tipkovnica, a na gornjem se ispisuje tekst poruke, dualni način omogućuje pokretanje nove aplikacije na drugom ekranu, a moguće je i jednostavno prebacivanje sadržaja s jednog na drugi ekran kada npr. na jednom ekranu može biti otvorena stranica Wikipedija, dok na drugom pišete mail i koristite se informacijama iz tog članka. Mirror način rada zanimljiv je u slučajevima kada želite neki video ili prezentaciju pokazati drugima – vi možete na glavnom ekranu gledati taj video, a osoba preko puta može isti video gledati na drugom, tj. stražnjem ekranu.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti