Njemačka jača kibernetičku sigurnost i traži jaču kontrolu društvenih mreža

Još se ne zna tko je odgovoran za curenje privatnih podataka stotina njemačkih političara.

Martina Čizmić | 07.01.2019. / 14:36

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Dužnosnici njemačke vlade pozvali su na postroživanje zakona o sigurnosti podataka nakon objave ukradenih privatnih informacija o stotinama političara, uključujući Angelu Merkel.

Čelnik oporbene Zelene stranke otkazao je svoje korisničke račune na Twitteru i Facebooku nakon toga curenja podataka, jednog od najvećeg u povijesti Njemačke. Objavljeni su telefonski brojevi, kreditne kartice i privatna komunikacija njemačkih političara.

Stephan Mayer, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je da vlasti užurbano rade kako bi istražile slučaj i da će dati više informacija sredinom tjedna.

Mayer je ponovio da nisu probijene vladine mreže, no i da ministarstvo radi na osnaživanju kibernetička sigurnosti ključne infrastrukture, kao i saveznog centra za kibernetičku sigurnost koji vodi istragu.

Pozitivna je vijest da vladine mreže nisu pogođene ovim ili drugim hakerskim napadima. No jasno je da mi kao savezna vlada moramo učiniti više kako bismo poboljšali kibernetičku sigurnost, dodao je Mayer.

Njemačka policija u nedjelju je pretražila stan 19-godišnjeg IT stručnjaka Jana Schuerleina u južnom gradu Heilbronnu.

Schuerlein je na Twitteru napisao da ga se u istrazi tretira kao svjedoka zbog njegova kontakta s korisničkim računom "0rbit" na toj mreži, s kojeg su objavljivane informacije o političarima. Račun je od tada zatvoren.

Glasnogovornik saveznih tužitelja odbio je komentirati raciju u nedjelju, ustvrdivši da se istraga nastavlja.

Ministrica pravosuđa Katarina Barley i njemačka digitalna koordinatorica Dorothea Baer također su u ponedjeljak pozvale na strožu kontrolu društvenih mreža nakon curenja podataka koje je počelo u prosincu i isprva nije bilo zapaženo.

Takav napad mora biti iskorišten kao razlog da veoma pažljivo istražimo je li učinjeno sve kako bi se postigla najbolja moguća sigurnost podataka, kazala je Baer za novine Handelsblatt.

Legitimno je istražiti i može li se od proizvođača softvera i platformi zahtijevati da učine više po tom pitanju, dodala je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti