Za curenje podataka njemačkih političara znalo se još u prosincu?

BIS nije do 4. siječnja povezao ovaj slučaj i četiri druga slučaja masovnog publiciranja osobnih podataka političara i poznatih osoba.

Martina Čizmić | 06.01.2019. / 09:07

Angela Merkel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njemačke su vlasti prvi put u siječnju postale svjesne masovnog curenja podataka koje je pogodilo političare, rekao je Savezni ured za informacijsku sigurnost (BSI) u subotu.

Početkom prosinca njemačka je agencija znala za curenje podataka koje uključuje jednu osobu, ali ne i da je ukupno pogođeno stotine političara, rekao je BSI.

Dan ranije je ravnatelj BSI-a Arne Schönbohm rekao kako je agencija još od prosinca upozoravala pogođene političare za razliku od priopćenja u subotu.

Već smo imali odgovarajuće razgovore jako rano u prosincu s određenim članovima parlamenta koji su pogođeni, rekao je Schönbohm u petak na njemačkoj televiziji Phoenix, dodajući da je agencija poduzela protumjere.

BSI je rekao u subotu da je zastupnik u parlamentu obavijestio agenciju rano u prosincu o "upitnim pokretima primijećenim na privatnom i službenom e-mailu i računima na društvenim mrežama".

BIS nije do 4. siječnja povezao ovaj slučaj i četiri druga slučaja masovnog publiciranja osobnih podataka političara i poznatih osoba.

Ciljano je bilo stotine političara na saveznoj, razini saveznih država i europskoj razini, uključujući kancelarku Angelu Merkel, kao i brojne druge istaknute javne osobe.

Vlasnik Twitter računa, koji je objavio poveznice na kojima su bili podatci, objavljivao je poveznice na Twitteru prošlog mjeseca u formi adventskog kalendara.

Curenje je više ljudi primijetilo tek u četvrtak navečer.

Još nije utvrđeno kako su podaci ukradeni.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti