Njemačka tvrtka koja je "korak ispred" konkurencije želi Europi vratiti nešto što je izgubila u posljednja dva desetljeća

Jedna njemačka tvrtka proizvođač dronova ima ambiciozan plan - vratiti europski tehnološki suverenitet.

Branimir Vorša | 14.11.2022. / 19:26

Scorpion dron Quantum Systemsa
Scorpion dron Quantum Systemsa (Foto: quantum-systems.com)

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je međunarodnu potražnju za inovacijom bespilotnih letjelica u sektoru obrambenih tehnologija. Njemački Quantum-Systems, koji isporučuje izviđačke bespilotne letjelice Ukrajini, jedna je od tvrtki koja je imala koristi od ove promjene.

Uspjeli smo zadovoljiti potražnju iz Ukrajine našim sustavima i to je ono što je pospješilo Quantum u odnosu na ono što bismo očekivali za 2022. godinu, rekao je za Business Insider izvršni direktor tvrtke Florian Seibel.

"Skok ispred konkurencije"

Osnovan 2015., Quantum je prikupio gotovo 50 milijuna dolara u dva kruga financiranja samo ove godine, a riječ je o mladoj tvrtki koja je osnovana 2015. godine. U njih je investirao i suosnivač PayPala, Peter Thiel, koji je pohvalio tu tvrtku rekavši da su skok ispred svojih konkurenata.

Ukrajinski samoubilački mornarički dronovi Ukrajina počela prikupljati donacije za izgradnju flote ubojitih mornaričkih dronova, koja će utjerati strah u kosti Rusima

Siebel ipak ističe da je Quantum tek na početku svojeg djelovanja. Rekao je da je rat u Ukrajini samo učvrstio njegovo uvjerenje da Europa mora udvostručiti ulaganja u obrambenu tehnologiju i oteti svoj tehnološki suverenitet moćnicima poput Kine i Rusije.

Radeći u komercijalnom i državnom sektoru, Quantum se želi pozicionirati kao vodeća europska tvrtka za robotiku dronova stvaranjem holističke strategije.

"Tesla pristup"

Njemačka tvrtka planira se odvojiti od svojih konkurenata ulaganjem u sva područja svoje proizvodnje, odnosno "Tesla pristupom", kako to Siebel naziva. Morate napraviti sve od A do Ž, kaže.

To sve čini vrlo složenim poslovnim slučajem, ali ga također čini vrlo branjivim, smatra Siebel.

Tvrtkin holistički pristup inovacijama znači preuzimanje kontrole nad svojim softverom, poput umjetne inteligencije koja može pretvoriti slike u upotrebljive podatke, kao i nad hardverom, poput priključaka za dronove. Quantum razvija priključne stanice koje će automatski puniti i pokretati dronove. Ove priključne stanice znače da se bespilotne letjelice mogu automatski lansirati u hitnim slučajevima. To bi, primjerice, vatrogascima dalo do znanja što mogu očekivati ​​prije nego što stignu na mjesto događaja.

Lijekovi, ilustracija Tehnologija spašava živote: MSD dronovima distribuira lijekove u krizna područja

Tvrtke poput SpaceX-a, Tesle i Applea tvrtke su koje kombiniraju odličan hardver s još boljim softverom. Kombinacija hardvera i softvera pružit će najbolje proizvode našim klijentima, rekao je Seibel, no ipak nije naivan u pogledu razmjera ambicija tvrtke.

To je zapravo srednjoročna do dugoročna igra, priznao je ipak Siebel i dodao da ulaganje u sva područja iziskuje vrijeme i novac.

"Joker" karta - Thiel

Vizija tvrtke relativno je velika. Seibel želi da Quantum može ponuditi potpuno autonomne operacije izviđačkih dronova koji prikupljaju podatke visoke rezolucije u stvarnom vremenu.

Naša je vizija da će u jednom trenutku policija, vatrogasci ili jedinice za zaštitu granica moći dobiti videosnimke uživo sa svih strana. Želimo biti vodeća europska ili europska tvrtka za robotiku dronova koja isporučuje dronove u ovaj prostor, kaže šef Quantuma.

RAPIDFire kupola Francuska i američka tvrtka razvile naprednu topovsku kupolu koja može rušiti rojeve dronova

To znači prikupljanje dodatnih 50 do 75 milijuna dolara financiranja, dodao je Seibel, ali s Thielom, koji prihvaća njihovu mapu puta i viziju, prilično su uvjereni da je to izvedivo.

Europski tehnološki suverenitet kao cilj

Mislim da je ispravno da se u Europi stvarno radi na europskom tehnološkom suverenitetu. Nismo dobro prošli u posljednjih 10 ili 20 godina, a sada je krajnje vrijeme da krenemo u hardver, duboku tehnologiju i obrambenu tehnologiju, a ne da to prepustimo Rusiji ili Kini. Bojim se da će, ako sada ne djelujemo na ovim područjima, onda moja djeca ili djeca moje djece živjeti u svijetu u kojem ne bih volio da žive, poručio je Siebel.

5G farma u Austriji Budućnost održive poljoprivrede leži u kombinaciji 5G tehnologije i dronova

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti