Budućnost održive poljoprivrede leži u kombinaciji 5G tehnologije i dronova

Kako je istakuto tijekom posjeta, najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost.

Martina Čizmić | 05.10.2022. / 13:27

5G farma u Austriji (Foto: Huawei)

Studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) imali su priliku posjetiti 5G farmu u Austriji i upoznati se s 5G i IoT tehnologijama koje mogu unaprijediti održivost u poljoprivredi.

Posjet je organizirao Huawei Hrvatska u suradnji s Dronetechom, najvećim austrijskim pružateljem usluga dronovima razvija održivu poljoprivredu u Austriji temeljenu na 5G tehnologiji. Kako je istaknuto, suradnja ulazi u drugu fazu pod nazivom “Digital Sky” tijekom koje će Huawei pružiti usluge računalstva u oblaku povrh 5G, što će služiti kao temelj za analizu umjetne inteligencije (AI) u stvarnom vremenu. U međuvremenu, opremljeni kamerama i senzorima visoke razlučivosti, Dronetechovi dronovi će istraživati zemlju i objekte kako bi snimili slike i podatke koje će obraditi umjetna inteligencija i korisnicima odmah pružiti korisne nalaze.

Slika nije dostupna Dostavni dron zapetljao se u električne vodove i zapalio, bez struje dvije tisuće ljudi

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek nastoji biti lider u području precizne poljoprivrede i razvijati nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji. Aktivno sudjelujemo u digitalnoj transformaciji društva i ruralnog prostora. Također, želimo biti lideri u upravljanju prirodnim resursima i obnovljivim izvorima energije, a suradnja Huaweija i Dronetecha predstavlja najinovativniji spoj tehnologije i poljoprivrede, istaknuo je prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Tehnologija pomaže poljoprivrednicima u otkrivanju malih insekata, praćenju statusa usjeva i predviđanju žetve, omogućujući im da optimiziraju korištenje vode, kemikalija i pesticida precizno, uz minimalan otpad.

Razvoj novih tehnologija omogućuje i pametan razvoj poljoprivrede, zato je sjajno što hrvatski studenti iz prve ruke imaju priliku vidjeti kako ova sinergija izgleda u praksi. Vjerujem kako će u budućnosti upravo ova prva generacija studenata digitalne poljoprivrede biti pokretač inovacija i u suradnji s tehnološki naprednim kompanijama pozicionirati Hrvatsku visoko na ljestvicama izvrsnosti, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak koji je također obišao 5G farmu sa studentima.

U drugoj fazi projekt također planira razviti pristup dijeljene ekonomije za usluge dronovima. Korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, općine, tvrtke ili pojedince, mogu unajmiti dronove i njihova AI rješenja za širok raspon primjena, kao što je pregled solarnih panela, upravljanje prometom ili otkrivanje istrošenosti električnih vodova.

Dron, ilustracija Moderna tehnologija za spas šuma: Dronovi, umjetna inteligencija i 5G tehnologija otkrivaju požare u Grčkoj

Iznimno smo ponosni što već godinama podupiremo razvoj mladih ICT talenata, kao i digitalizaciju poljoprivrede. Huawei nastoji jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, nadamo se da se student s ovog putovanja vraćaju bogatiji za neka nova znanja, iskustva i motivacijom za budućnost, istaknuo je Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska.

Kako je istakuto tijekom posjeta, najveći izazov za uvođenje dronova koji podržavaju 5G u poljoprivredu je mrežna pokrivenost. Trenutačno su 5G mreže prvenstveno dizajnirane za krajnje korisnike koji su uglavnom na razini zemlje ili u zatvorenom prostoru. Visokokvalitetno pokrivanje za dronove, koji rutinski lete 50 metara iznad zemlje tek treba razviti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti