Njemačke institucije na udaru kibernetičkih napada

Kibernetički napadi na njemačke institucije su se intenzivirali u posljednjih 48 sati, a vlasti raspolažu indicijama da iza napada stoje počinitelji u Rusiji, priopćeno je u četvrtak.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2023. / 14:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napadi su se u srijedu proširili na mnoge institucije saveznih pokrajina pa su tako djelomice bile blokirane stranice saveznih pokrajina Schleswig-Holstein i Saarska, a u Brandenburgu, Tirinškoj i Berlinu su se na udaru napada našle stranice policije. Mi polazimo od toga da se radi o koordiniranom napadu, rekla je ministrica za digitalna pitanja savezne pokrajine Saska-Anhalt Lydia Hueskens.

Slika nije dostupna Microsoft upozorava: Ruski hakeri pripremaju destruktivnu kampanju usmjerenu na Ukrajinu

Među prvim stranicama koje su se našle na meti kibernetičkih napada je stranica njemačke vlade za koordinaciju pomoći Ukrajini. Na listi napadnutih institucija se nalazi i ministarstvo za razvojnu pomoć.

Hueskens je rekla da je napad počeo već u utorak ali da, osim blokade stranica, nije počinjena veća šteta te da nije došlo do krađe podataka. Pri napadu se radilo o tzv. DDoS napadima tijekom kojih se određena stranica blokira velikim brojem zahtjeva.

Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske je nakon pokrenute istrage došlo do zaključka da se radi o napadima iz inozemstva, prije svega Rusije.

Istražujemo u svim pravcima no gomilaju se dokazi koji ukazuju na prorusku pozadinu napada, priopćilo je ministarstvo.

Više novca za najbolje IT stručnjake

Nakon vala napada oglasili su se i brojni političari koji zahtijevaju pojačanu borbu i ulaganje u obranu od kibernetičkih napada.

Svi oni koji su sada iznenađeni intenzitetom i obimom ovih napada su vrlo naivni, rekla je predsjednica parlamentarnog odbora za obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann koja je istodobno zatražila povećanje sredstva za obranu od ovakvih napada.

Kremlj u plamenu na videu hakerske skupine CH01 Hakeri napali ruske web stranice: "Objavljujemo rat idiotizmu Putinova zločinačkog režima"

Povećanje sredstava za obranu od kibernetičkih napada i bolju koordinaciju saveznih i lokalnih institucija zatražio je i Sindikat policajaca (GdP).

Nama je potrebna koordinirana obrana policije na saveznoj i pokrajinskim razinama te više sredstava kako bismo pridobili najbolje IT stručnjake, rekao je potpredsjednik GdP-a Alexander Poitz. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti