Njemački virolog upozorava: Koronavirus nas neće pustiti, vjerojatno ćemo se svi morati docijepiti sljedeće godine

U određenim skupinama učinak cijepljenja slabi i pacijentima čija se imunosna obrana organizma kontrolira lijekovima treća doza cjepiva mogla biti potrebna u kratkome roku, ističe njemački virolog.

Hina | 17.05.2021. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predsjednik Njemačkoga savjetodavnog povjerenstva za cijepljenje (Stiko) s berlinskog Instituta Robert Koch, virolog Thomas Mertens rekao je da će se vjerojatno svi građani iduće godine morati docijepiti protiv COVID-19 "jer nas koronavirus neće pustiti", prenosi Euronews.

Za novinsku grupaciju Funke u nedjelju je kazao kako trenutačno ne postoji podatak o tomu kada će nam točno trebati dodatne doze cjepiva.

Objasnio je da će zdravstveni stručnjaci morati pričekati još nekoliko mjeseci da bi ustanovili slabi li zaštita od koronavirusa u određenim skupinama brže i hoće li neke među njima trebati dodatnu dozu cjepiva hitnije od drugih.

Cijepljenje će trebati 'osvježiti' najkasnije sljedeće godine. Virus nas neće pustiti, upozorio je Mertens te podsjetio na prisutnost novih mutacija koronavirusa na koje određena cjepiva ne djeluju tako učinkovito. Načelno se moramo pripremiti za mogućnost da ćemo se svi morati docijepiti iduće godine.

I njegovi kolege očekuju da bi imunitet mogao trajati oko šest mjeseci nakon cijepljenja te će stoga prvo docjepljivanje za neke biti zakazano već najesen.

Mertens je istaknuo da u određenim skupinama učinak cijepljenja slabi i smatra da bi pacijentima čija se imunosna obrana organizma kontrolira lijekovima treća doza cjepiva mogla biti potrebna u kratkome roku.

Stopa infekcije koronavirusom u Njemačkoj je u petak pala na najnižu razinu u posljednja gotovo dva mjeseca. Prošli je tjedan zabilježeno samo 96,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Gotovo 30,4 milijuna ljudi, ili 36,5 posto populacije do petka je primilo barem jednu dozu cjepiva, a više od 9 milijuna ljudi ili 10,9 posto stanovništva sada je cijepljeno objema dozama.

Mertensova procjena uslijedila je mjesec dana nakon što je Albert Bourla, izvršni direktor farmaceutske tvrtke Pfizer rekao da će se pacijenti vrlo vjerojatno trebati cijepiti i trećom dozom cjepiva protiv COVID-19 godinu dana nakon primanja druge doze.

Europska unija već je dogovorila produljenje ugovora s tvrtkom Pfizer-BioNTech za 1,8 milijarda doza cjepiva protiv COVID-19 koje će joj biti isporučene između 2021. i 2023. godine.

Pfizer i njemački BioNTech izvijestili su da će Europskoj uniji osigurati dodatnih 50 milijuna doza u drugome tromjesečju ove godine, nadoknađujući na taj način manjak isporuke cjepiva AstraZenece.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti