Njemački znanstvenici otkrili novu supermoć kod dobrih dupina, koja im pomaže u navigaciji i hvatanju plijena

Tajno električno osjetilo dupina otkriva njihovo skriveno šesto čulo, koje im pomaže u otkrivanju plijena i navigaciji.

Branimir Vorša | 01.12.2023. / 14:31

Dupini
Dupini (Foto: Getty Images)

Znanstvenici s njemačkog Sveučilišta u Rostocku i zoološkog vrta u Nürnbergu otkrili su zapanjujuću skrivenu supermoć u dobrim dupinima. Dolly i Donna, dva zatočena dupina, pokazala su sposobnost pouzdanog otkrivanja slabih električnih polja u vodi pomoću svojih njuški. To otkriće otvara intrigantnu mogućnost da morski sisavci mogu raspoznati električne struje zakopanog plijena ili čak navigirati Zemljinim magnetskim poljem.

Istu sposobnost ima i još jedna vrsta dupina

Dupini Novo otkriće: I majke dupina koriste takozvani "govor beba" u komunikaciji sa svojim mladima

Iznenađujuće, elektrorecepcija, sposobnost osjeta električnih polja, identificirana je kod još samo jednog placentnog sisavca na Zemlji — gvajanskog dupina. I odrasli dobri i gvajanski dupini koriste sličan mehanizam koji uključuje osjetljive pore na njihovim njuškama poznate kao vibrisalne kripte, izvorno namijenjene držanju brkova te pore, u kojima su se nekada nalazili mladi brčići, pokazale su se iznimno osjetljivima i omogućuju dupinima da detektiraju niska električna polja od 2,4 do 5,5 mikrovolta po centimetru.

Elektropercepcija kao strategija traženja plijena

Eksperimenti provedeni na Dolly i Donni u zoološkom vrtu u Nürnbergu otkrili su njihovu sposobnost da osjete električna polja, što je dovelo do potrebe za daljnjim istraživanjem kako bi se razumjela njihova praktična upotreba u divljini. Prijašnja opažanja dobrih dupina koji se 'hrane u kraterima', roneći glavom naprijed u pijesak kako bi uhvatili ribu, sugerirala su oslanjanje na eholokaciju. Međutim, noviji dokazi pokazuju da elektrorecepcija također može pridonijeti ovoj strategiji traženja plijena. Studija vezana za to istraživanje, objavljena je u časopisu Journal of Experimental Biology.

Svi organizmi emitiraju električna istosmjerna strujna polja u vodi, a kada riba diše kroz škrge, ta se polja pretvaraju u impulse izmjenične struje. Dobri dupini i gvajanski dupini, pasivnim osjećanjem istosmjernog i izmjeničnog polja, mogu locirati skriveni plijen u pijesku.

Karakteristično "migoljenje"

U eksperimentima su Dolly i Donna bile obučene da detektiraju električne podražaje naslanjajući njuške na metalnu šipku s elektrodama u vodi. Brzo bi otplivale nakon što su osjetile električno polje i ostale na mjestu ako nije bilo podražaja. Eksperimenti su otkrili da su dupini mogli detektirati pulsirajuće slabe električne signale od 28,9 odnosno 11,7 mikrovolta po centimetru.

Ilustracija Tajno oružje na koje nitko ne bi posumnjao: Kako su ove životinje postale dio ratovanja

Zanimljivo, kad su bili izloženi pulsirajućem električnom polju, dupini su pokazali karakteristično kretanje njuškom slično onom viđenom tijekom hranjenja u krateru. To ponašanje, opisano kao "migoljenje", može poboljšati otkrivanje plijena, slično kljunaru koji pomiče svoj kljun kada koristi elektroreceptore.

Njemački znanstvenici nagađaju da izračunati pragovi za dobre dupine upućuju na njihovu sposobnost otkrivanja određenih vrsta riba s udaljenosti od 3-7 centimetara. Taj električni osjet, različit od eholokacije, mogao bi ponuditi pouzdaniji način otkrivanja zakopanog plijena i potencijalno pomoći u orijentaciji duž Zemljinog magnetskog polja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti