Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju za 2021. su znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za "razvoj asimetrične organokatalize" - nove metode gradnje molekula, objavila je u srijedu Kraljevska švedska akademija znanosti.

Nijemac Benjamin List i Škot David MacMillan nagradu su osvojili za "novo i originalno oruđe za gradnju molekula".

Organski katalizatori mogu se koristiti za pokretanje brojnih kemijskih reakcija, objavila je Akademija u priopćenju.

Koristeći te reakcije znanstvenici mogu sada učinkovitije stvarati sve od novih lijekova do molekula koje mogu uskladištiti svjetlo u solarnim ćelijama.

Ti katalizatori, navodi se, i jeftini su za proizvodnju i dobri za okoliš i zbog otkrića dvojice znanstvenika "kemija je postala zelenija", a farmaceutska istraživanja su uznapredovala, poručila je Akademija.

List i MacMillan, radeći neovisno jedan o drugome, razvili su novu vrstu katalizatora koja je ubrzala kemijske reakcije nazvane asimetrična organokataliza.

Akademija je dodala da su ti katalizatori neohodni za gradnju molekula.

Taj koncept katalize je toliko jednostavan i toliko genijalan i činjenica je da su se mnogi pitali zašto se nitko toga nije sjetio ranije, rekao je Johan Aqvist, koji predsjeda Nobelovim povjerenstvom za kemiju.

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi Nobelova nagrada za fiziku trojcu koji je pomogao razumjeti klimatske promjene na Zemlji

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za kemiju su Marie Curie i Fredrick Sanger, koji su je osvojili dva puta.

Nagradu je do sada dobilo sedam žena, uključujući prošlogodišnje laureate Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna koje su nagrađene nagradom za stvaranje genetskih 'škara' koje mogu uređivati ​​DNK.

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir.

Ni ove godine zbog COVID-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.

Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu David Julius i Ardem Patapoutian Nobelova nagrada za medicinu u ruke znanstvenika koji su otkrili kako živčani sustav osjeća temperaturu i dodir

U četvrtak će se objaviti dobitnik nagrade za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.

Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.

U utorak je objavljeno da su dobitnici Nobela za fiziku znanstvenici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi za njihov "revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih sustava", a u ponedjeljak su Nobelovu nagradu za medicinu dobili Amerikanci David Julius i Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju