Nobel za kemiju Benjaminu Listu i Davidu MacMillanu za novu metodu gradnje molekula

Taj koncept katalize je toliko jednostavan i toliko genijalan i činjenica je da su se mnogi pitali zašto se nitko toga nije sjetio ranije, rekao je Johan Aqvist, koji predsjeda Nobelovim povjerenstvom za kemiju.

Hina | 06.10.2021. / 12:44

 Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju za 2021. su znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za "razvoj asimetrične organokatalize" - nove metode gradnje molekula, objavila je u srijedu Kraljevska švedska akademija znanosti.

Nijemac Benjamin List i Škot David MacMillan nagradu su osvojili za "novo i originalno oruđe za gradnju molekula".

Organski katalizatori mogu se koristiti za pokretanje brojnih kemijskih reakcija, objavila je Akademija u priopćenju.

Koristeći te reakcije znanstvenici mogu sada učinkovitije stvarati sve od novih lijekova do molekula koje mogu uskladištiti svjetlo u solarnim ćelijama.

Ti katalizatori, navodi se, i jeftini su za proizvodnju i dobri za okoliš i zbog otkrića dvojice znanstvenika "kemija je postala zelenija", a farmaceutska istraživanja su uznapredovala, poručila je Akademija.

List i MacMillan, radeći neovisno jedan o drugome, razvili su novu vrstu katalizatora koja je ubrzala kemijske reakcije nazvane asimetrična organokataliza.

Akademija je dodala da su ti katalizatori neohodni za gradnju molekula.

Taj koncept katalize je toliko jednostavan i toliko genijalan i činjenica je da su se mnogi pitali zašto se nitko toga nije sjetio ranije, rekao je Johan Aqvist, koji predsjeda Nobelovim povjerenstvom za kemiju.

Slika nije dostupna Nobelova nagrada za fiziku trojcu koji je pomogao razumjeti klimatske promjene na Zemlji

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za kemiju su Marie Curie i Fredrick Sanger, koji su je osvojili dva puta.

Nagradu je do sada dobilo sedam žena, uključujući prošlogodišnje laureate Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna koje su nagrađene nagradom za stvaranje genetskih 'škara' koje mogu uređivati ​​DNK.

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir.

Ni ove godine zbog COVID-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.

Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.

Slika nije dostupna Nobelova nagrada za medicinu u ruke znanstvenika koji su otkrili kako živčani sustav osjeća temperaturu i dodir

U četvrtak će se objaviti dobitnik nagrade za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.

Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.

U utorak je objavljeno da su dobitnici Nobela za fiziku znanstvenici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi za njihov "revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih sustava", a u ponedjeljak su Nobelovu nagradu za medicinu dobili Amerikanci David Julius i Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti