Novčani iznos nagrada se povećavao i smanjivao posljednjih godina, a članovi odbora nagrade rekli su da se iznos ove godine povećava kako bi odražavao jači financijski položaj Zaklade.

U 2012. nagradni fond smanjen je s 10 milijuna kruna na 8 milijuna jer je Zaklada nastojala ojačati svoje financije. Iznos nagrade povećan je na 9 milijuna 2017., a 2020. na 10 milijuna, koliko je iznosio i prije 2012. godine.

Maria Ressa Dobitnica Nobelove nagrade za mir smatra da su društvene mreže stvorile “virus laži”

Tijekom posljednjeg desetljeća švedska je kruna izgubila oko 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro, što znači da se najnovijim povećanjem vrijednosti nagrade dobitnici izvan Švedske neće osjećati puno bogatijima.

Godine 2013. nagrade za dostignuća u znanosti, književnosti i miru, koje su prvi put dodijeljene 1901., bile su vrijedne oko 1,2 milijuna dolara, unatoč smanjenju iznosa u švedskoj valuti na 8 milijuna kruna.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je od ovogodišnjih nagrada i bit će objavljena 2. listopada, a idućih dana slijede nagrade za fiziku, kemiju, književnost i mir. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju