Nobelova nagrada za mir dodijeljena Iranki Narges Mohammadi

Iranski Centar za branitelje ljudskih prava (DHRC) sad ima i još jednu dobitnicu Nobelove nagrde za mir.

Hina | 06.10.2023. / 11:17

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi (Foto: Afp)

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je iranska aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi, objavio je u petak u Oslu Nobelov odbor, prenose agencije.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Mohammadi za njezinu borbu protiv potlačenosti žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda, navodi se u priopćenju Nobelova odbora.

Jedna od vodećih iranskih aktivistica za ljudska prava, Mohammadi je vodila kampanje za prava žena i ukidanje smrtne kazne. Pozdravljajući Mohammadi kao "borca za slobodu", čelnica norveškog Nobelovog odbora započela je govor riječima - na farsiju - "Žena, život, sloboda", što je jedan od slogana mirnih prosvjeda protiv iranske vlade.

"Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve", rekla je Berit Reiss-Andersen.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders.

Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države.

Mohamaddi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 milijuna švedskih kruna ili oko 950 tisuća eura, bit će uručena u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. utemeljio dodjelu nagrada.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti