Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Microsoftova kupnja Nokie prvi puta je objavljena u rujnu prošle godine, kada je otkrivena i cijena od 7,2 milijardi američkih dolara, dok je cijeli posao zaključen u studenom 2013.

Nakon, eto, otprilike pola godine otkako je Nokia u vlasništvu kompanije iz Redmonda jedan od brandova koji je u protekla dva desetljeća imao kultni status i postao sinonim za kvalitetne mobitele – odlazi u povijest. Prema informacijama koje prenose svi relevantni portali, Microsoft je odlučio idućeg petka, 25. travnja 2014., umiroviti Nokiu koja postaje Microsoft Mobile. Cijelu priču „provalio“ je portal NokiaPowerUser i kako sada izgleda sve informacije su u potpunosti točne.

Radi se, zapravo, o završetku poslovne transakcije koju smo spomenuli na početku teksta, jer nakon brojnih usklađivanja sa zakonskim regulativama, tek sada je zatvorena mogućnost da i pravno Microsoft zaključi posao s finskim divom. Analogno tome, brand Nokia će postati Microsoft Mobile, odnosno integralni dio portfelja kompanije iz Redmonda, kamo se seli i Stephen Elop, dosadašnji CEO Nokie, a što će biti s 32.000 zaposlenika finske kompanije tek će se vidjeti.

Svima onima koji u posljednjih skoro pa trideset godina koriste mobilne telefone ne treba posebno objašnjavati status Nokije u ranoj fazi globalne ekspanzije „telefoniranja u pokretu“. Dugo, dugo godina je Nokia bila apsolutni predvodnik kvalitete, inovativnih rješenja, hardverskih i softverskih dostignuća, ali je sa sve većim razvojem ostalih kompanija sve brže gubila korak i stigla na rub propasti. Je li ovo zapravo propast, jer će se od sada „zvati“ Microsoft Mobile, ne znamo, ali znamo da će nam nedostajati, koristili ili ne njihove uređaje...