Nokia priprema cjenovno pristupačni telefon s podrškom za 5G

Trenutačno dostupne modele s podrškom za 5G karakterizira visoka cijena, a Nokia razvija uređaj koji će biti cjenovno pristupačniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2019. / 08:31

Nokia (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svijet se polako priprema za dolazak 5G mreže koja će nam, među inim, omogućiti surfanje većim brzinama uz manju latenciju te je već predstavljeno nekoliko pametnih telefona s podrškom za mobilne mreže nove generacije. Problem s takvim uređajima, osim njihove (visoke) cijene, je što se trenutačno još ne može iskoristiti njihov puni kapacitet, sve dok 5G ne postane dostupan na tržištima.

Nokia 9 PureView Impresivan fotograf: Predstavljen Nokijin smartphone s čak 5 stražnjih kamera

Dosadašnje demonstracije 5G-a, uključujući i testiranja u Hrvatskoj, pokazala su da možemo očekivati brzine veće i do 1 Gbps, što bi već sada moglo privući dio korisnika na kupovinu takvih telefona s kojima će moći surfati velikim brzinama kada mobilna mreža nove generacije bude dostupna na većem broju tržišta. Dosad su 5G telefone predstavile kompanije poput Huaweija, Samsunga, OnePlusa i LG-a te je svim uređajima zajednička visoka cijena. Takva situacija, čini se, mogla bi se brzo promijeniti, što je u razgovoru za Digital Trends potvrdio Juho Sarvikas, direktor zadužen za razvoj proizvoda u kompaniji HMD koja je kupila licencu na razvoj telefona s Nokijinim brendom.

Nokia svoju šansu na tržištu vidi prvenstveno predstavljanjem cjenovno povoljnijeg telefona, pri čemu nije govorio o ciframa, no kako 5G uređaji u SAD-u koštaju između 1000 i 1300 dolara, Nokijin telefon trebao bi koštati između 500 i 650 dolara. Naravno, iako je to jeftinije u odnosu na konkurenciju, 650 dolara nije mala cifra te, osim 5G-a, od Nokije očekujemo i neke dobre hardverske specifikacije i kvalitetne kamere.

Nokia 2.2 Novi Nokijin smartphone dolazi s velikim ekranom i cijenom od 100 eura

Sarvikas nije govorio o vremenu kada bi mogli očekivati taj uređaj – jedna od pretpostavki je da bi to moglo biti sljedeće veljače, kada se u Barceloni održava najveći mobilni sajam na svijetu Mobile World Congress. No ne razmišljaju samo u Nokiji o 5G telefonu koji će korisnike pokušati osvojiti pristupačnom cijenom te na razvoju sličnog i jeftinijeg uređaja zajednički rade Huawei i MediaTek, a sljedeće godine možemo očekivati i jeftinije smartphone OnePlusa i Motorole koji će također imati podršku za mobilne mreže nove generacije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti