Kompanija HMD Global koja je otkupila prava na korištenje legendarnog Nokijinog brenda ovog tjedna predstavila je novi model pametnog telefona koji bi korisnike trebao prvenstveno osvojiti s cijenom od 99 eura. Riječ je o uređaju niže kategorije od kojeg ne treba očekivati čuda, no barem na papiru čini se kao prilično solidan uređaj koji bi mogao zadovoljiti nezahtjevne korisnike.

Dijagonala ekrana Nokije 2.2 iznosi 5,7 inča te je riječ IPS zaslonu rezolucije 720x1520 piksela u čijem se vrhu nalazi mali notch u kojem je smještena kamera za snimanje selfija rezolucije 5 MP, dok se sa stražnje strane nalazi 13 MP kamera i LED bljeskalica. Pokreće ga četverojezgreni procesor Helio A22 i 2, odnosno 3 GB memorije, isporučivat će se s verzijama sa 16 i 32 GB memorije za pohranu podataka, a treba spomenuti i posebnu tipku za Googleov Assistant. Naravno da u današnje vrijeme 16 GB ne može zadovoljiti prosječne korisnike tako da će biti potrebno kupiti i microSD memorijsku karticu za pohranu sadržaja.

Kapacitet baterije iznosi 3000 mAh, telefone nema senzor za otiske prstiju, ali zato prepoznaje lice i to je, uz upisivanje PIN-a, jedan od načina otključavanja uređaja. Kako sve nove Nokije dolaze s Androidom One, ista je stvar i s ovim modelom koji će se isporučiti sa "čistom" verzijom Androida 9 Pie, uz garanciju tri godine softverskih i sigurnosnih nadogradnji, što znači da će njegovi vlasnici moći nadograditi operativni sustav na Android Q, kao i na verziju Androida koju Google predstavi nakon toga.

Početna cijena ovog uređaja iznosi, dakle, 99 eura, no za verziju s 3/32 GB bit će potrebno platiti malo više novca, a iz HMD-a još nisu objavili kada će se njihov novi smartphone pojaviti na globalnom tržištu.

Izvor: GSM Arena