Nokia X postaje istinski Android mobitel zahvaljujući CyanogenMod zajednici

Nokia prestala pružati nadogradnje softvera za svoj model X - uskočila zajednica nezavisnih programera s najnovijom verzijom Androida.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 10.08.2014. / 14:48

Nokia X postaje istinski Android mobitel zahvaljujući CyanogenMod zajednici

Početkom ove godine Nokija je predstavila svoj prvi Android uređaj, što se pokazalo kao nespretan pokušaj približavanja Android korisnika svojoj seriji Lumia mobitela. Nokia X dolazi s prilagođenim Androidom što uvelike podsjeća na Windows Phone platformu, koja i dalje ostaje kompanijina platforma od izbora. Osim potpuno izmijenjenog sučelja, tvrtka je odlučila izbaciti sve Googleove usluge i zamijeniti ih s vlastitim servisima iz Microsofta - OneDrive, Skype, Music mix, HERE Maps, trgovinu softverom i dr. Rezultat je mobitel koji izgleda i ponaša se kao Windows Phone uređaj, a pri tom ima pristup tisućama aplikacija razvijenih za Android platformu.

Bez obzira na to što je vuk obukao ovčje krzno, prvenstveno zahvaljujući izrazito popularnim cijenama, Nokia X je našla put do korisnika a zatim ih ostavila na cjedilu objavom da uređaj neće dobiti nadogradnju softvera na X Platform 2.0 (Android 4.3 Jelly Bean).

Srećom po vlasnike ovog mješanca, umiješala se zajednica nezavisnih programera i uskoro bi mobitel trebao dobiti nadogradnju na Android 4.4.4. KitKat u vidu CyanogenMod 11 ROM-a. Isti je još uvijek u razvoju, ali po dovršetku vlasnici će imati priliku instalirati punokrvni Android softver na ovaj frankenštajnski Nokijin uređaj, te tako izvući maksimum iz ograničenog hardvera (KitKat je posebno optimiziran za uređaje sa svega 512 MB radne memorije, koliko ima Nokia X).

Nokia X CyanogenMod

U trenutnoj fazi razvoja većina osnovnih stvari funkcionira normalno, od obavljanja poziva do baratanja sučeljem. Programerima su ostale tri bitne stavke: WiFi, kamera i spremišni prostor, s napomenom da je zakrpa za Wi-Fi već na putu. Nakon što softver bude kompletiran i spreman za instalaciju, dočekat će vas opcija instalacije svih servisa iz Googlea. Tek tada možemo reći da se radi o pravom Nokijinom mobitelu s istinskim Androidom.

Nokia X kod nas se može kupiti po cijeni od 949,00 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti