Apple želi da Siri bude što sličnija pravoj osobi

Appleov virtualni asistent bi zahvaljujući akviziciji britanskog startupa trebao biti još bolji

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.10.2015. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Cupertina nisu željeli podrobnije komentirati vijest o tome da je Apple kupio britansku tvrtku VocalIQ koja je specijalizirana za područje glasnovog prepoznavanja. Jedino što je Apple odgovorio jest uobičajena priča o periodičnim investicijama koja je stala u jednu jedinu rečenicu "Apple s vremena na vrijeme kupuje manje tehnološke tvrtke, pritom nikada ne otkrivamo našu svrhu ili planove, niti o njima raspravljamo", kratko je priopćenje iz PR službe Applea. Iako, kada se pogleda čime se do sada bavila kompanija VocalIQ stvari su više nego jasne. 

Glasovni asistenti, a Siri je samo jedan od takvih, u pravilu nemaju mogućnost analizirati ranije odgovore koje ste im postavili, niti "sposobnost razgovora" s nama, pogotovo ako naš upit nije do kraja jasan. Ni Siri, a niti Cortana, baš kao ni Google Voice, nisu na tom nivou i tu Apple s novim "članovima ekipe" želi napraviti dodatni iskorak. Siri bi uz pomoć tima iz VocaIIQ majstorske radionice trebala postati što sličnija pravoj osobi, kada je u pitanju konverzacija s vlasnikom pametnog uređaja na kojem se koristi glasovni asistent.

Filozofija britanske kompanije je i do sada bila jednostavna - ne moraju ljudi učiti kako razgovarati s glasovnim asistentima, nego glasovni asistenti s ljudima. Tako bi neka nova izdanja Siri mogla doslovce razgovarati s vama kada im postavite upit koji nije do kraja definiran i jasan, odnosno mogli biste raspravljati s njima o onome što vam u određenom trenutku treba... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti