Nova lista bogataša s YouTubea: Godišnje zarade i do 12 milijuna dolara

Forbes je objavio listu najvećih zvijezda s YouTubea i njihovu ovogodišnju zaradu prema kojoj bi najpoznatiji YouTuber PewDiePie ove godine trebao zaraditi nevjerojatnih 12 milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2015. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih godina puno se pisalo o milijunašima s YouTubea, najčešće mladim ljudima koji su uz pomoć računala, kamere i Googleovog online video servisa postali popularni diljem svijeta, imaju milijune obožavatelja, ali i milijune na bankovnim računima. Neki poput Felixa Kjellberga, puno poznatijeg po svom nadimku s YouTubea PewDiePie, postali su tako velike zvijezde da su se o njemu raspisali i svi veliki svjetski portali koji su više puta objavljivali razne cifre o njegovoj zaradi, no služeni podaci ipak nisu poznati. Zvijezde s YouTubea najviše novca zarađuju od oglasa koji se prikazuju uz njihove videozapise i sponzorskih videa, dok su neki popularnost s interneta iskoristili i za pokretanje vlastitog posla, prodaju knjiga i slično.

Ovog tjedna Forbes je objavio svoju prvu listu milijunaša s YouTubea čiju su zaradu (riječ je ciframa u koje nisu uračunati porez i druga davanja) izračunali na temelju podataka analitičke kompanije Nielsen, IMDB-a, kao i drugih izvora poput intervjua s 'insiderima industrije', agentima i menadžerima. Prema Forbesu, Pew Die Pie tako bi ove godine trebao okrenuti čak dvanaest milijuna dolara, dok na The Vergeu upozoravaju kako su neki prijašnje informacije govorile kako njegova godišnja zarada iznosi 'samo' 7,4 milijuna dolara, tako da je, bez službenih podataka, teško izračunati konkretan iznos bazirajući se samo na podacima analitičara. PewDiePie, kao što je većini ljudi poznato, satima sjedi ispred računala, igra igre i komentira ih na svoj osebujan i zabavan način. Za razliku od brojnih glazbenih i filmskih zvijezda koji su fanovima često nedostupne i ne komuniciraju s njima, već se o njihovoj komunikaciji brinu menadžeri za PR i društvene mreže, Kjellberg, kao i drugi popularni YouTuberi, cijelo vrijeme komuniciraju sa svojim fanovima i odgovaraju na njihove komentare ispod videozapisa. Osim zabavnih videa, upravo je ta pristupačnost jedna od tajni njihovog uspjeha, popularnosti, ali i bogatstva kojeg su stekli tijekom godina.

Nakon PewDiePiea, drugo mjesto s najvećom zaradom ove godine (8,5 milijuna dolara) dijele The Fine Brothers, koji su popularnost stekli zahvaljujući viralnim videozapisima te Smosh, veteranski komičarski duo poznat po videozapisima u kojima ismijavaju pop kulturu. Slijedi Lindsey Stirlin koja korisnike oduševljava svojim violinskim izvedbama, što će joj ove godine donijeti šest milijuna dolara zarade, zatim 'internetski zabavljači' Rhett & Link za koje u Forbesu predviđaju zaradu od 4,5 milijuna dolara, koliko bi trebao zaraditi i KSI, mladić koji je ostvario san mnogi tinejdžera diljem svijeta – obogatio se igrajući FIFA-u i komentirajući ovu igru na YouTube. Ostatak najbogatijih zvijezda s YouTubea i njihovu zaradu pogledajte u tablici ispod.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti