Nova meta hakera i terorista mogli bi biti vlakovi

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako bi hakeri u budućnosti mogli napasti sustav za kontrolu željeznica i izazvati velike nesreće

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2015. / 10:42

Nova meta hakera i terorista mogli bi biti vlakovi

Nedavno su iz jedne organizacije povezane s američkim kongresom upozorili na potencijalnu opasnost od hakerskih napada na moderne zrakoplove (putem WiFi-ja koji je dostupan putnicima), a sada sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako bi hakeri i teroristi mogli napasti i – vlakove. Na ovu su opasnost upozorili znanstvenici i stručnjaci iz Velike Britanije u kojoj se namjerava zamijeniti postojeći signali sustav na željeznicama s novim i modernim sustavom (European Rail Traffic Management System - ERTMS) koji bi trebao povećati sigurnost željezničkog prometa. Kada Britanci instaliraju i aktiviraju ERTMS – na nekim prugama to će biti tijekom 2020., za sigurnost njihovog željezničkog sustava (poput brzine vlakova i slično) brinut će se računala koja bi trebala spriječiti greške vozača vlakova.

Za sve ljubitelje Star Warsa: Ovako će izgledati prvi R2-D2 putnički zrakoplov

'Jasno nam je kako će se rizik od cyber napada povećavati sa sve većim korištenjem digitalne tehnologije unutar našeg sustava', komentirali su za BBC iz Network Raila koji je zadužen za nadogradnju željezničkog sustava u Velikoj Britaniji. Iz ove kompanije dodaju kako će surađivati s vladom, partnerima i stručnjacima za cyber sigurnost kako bi spriječili hakerske napade na željeznice. Profesor David Stupples sa sveučilišta u Londonu komentirao je kako bi hakeri u ovaj sustav mogli ubaciti maliciozni softver koji može promijeniti način na koji vlakovi reagiraju pa, umjesto usporavanja, vlakovi bi mogli ubrzati i moglo bi doći do katastrofalnih nesreća. On napominje kako su ovi sustavi jako dobro zaštićeni od napada izvana, no problem može doći 'iznutra', odnosno malware bi u sustav mogli ubaciti sami zaposlenici. Jedan od razloga zbog kojih sustavi transporta još nemaju problema s hakerima i hakerskim napadima s kakvim se suočavaju financijske institucije i medijske organizacije jest korištenje zastarjele tehnologije, rekao je Stupples novinarima BBC-a i upozorio kako će se i to uskoro promijeniti jer će zrakoplovi, vlakovi i automobili postati sve više 'povezani' i ovisni o računalima.

Oculus Rift vas može pripremiti za pad aviona sa svojom VR tehnologijom

Inače, ERTMS sustav već se koristi u drugim dijelovima svijeta i do sada nije zabilježen niti jedan slučaj cyber napada i ubacivanja malwarea.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti