Nova nada u borbi protiv raka: Znanstvenici razvijaju metodu kojom će zloćudnu bolest detektirati nakon testa krvi

Istraživači kompanije Illumina prije sedam su godina, tijekom istraživanja genetskih abnormalnosti 125.000 fetusa, u 10 slučajeva došli do iznenađujućih otkrića. Ubrzo su zaključili da se neočekivani podaci ne tiču fetusa, nego njihovih majki, te da su otkrili rane znakove tumora. Dijagnosticiran je u svih 10 slučajeva.

Božo Filip Marković | 25.02.2019. / 05:54

24.02.2019.
Sekvenciranje DNK/Ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Četiri godine kasnije, 2016., Illumna je osnovala Grail, kompaniju čiji je cilj otkrivanje tumora prije pojave prvih simptoma. Test se sastoji od proučavanja stanica bez plazme kako bi se pronašao DNK tzv. cirkurilajućeg tumora (ctDNK).

Ispitivanje ctDNK postalo je legitiman način detektiranja tumora zbog razvitka tehnologije sekvenciranja DNK. Međutim, ni ta metoda nije savršena. Tumori su u ranoj fazi maleni, zbog čega ne postoji mnogo ctDNK kojeg bi se moglo detektirati.

Ipak, Grail smatra da je moguće stvoriti jeftin test krvi, koji bi mogao odjednom otkriti više vrsta tumora, na koji bi pacijenti mogli ići jednom godišnje, piše Guardian.

Uspjeh Grailova rezultata ovisi o vrstama tumora. Ovisno o tipu raka dojke, preciznost otkrivanja u ranoj fazi iznosi od 56 do 11 posto. Jedan od Grailovih konkurenata, CancerSEEK, rak maternice uspijeva otkriti s preciznošću od 98 posto.

Međutim, nisu svi uvjereni u uspješnost ove metode. Eleftherios Diamandis, profesor kliničke biokemije na Sveučilištu u Torontu, čest je kritičar novih metoda koje se temelje na testovima krvi. On tvrdi da je za visoku preciznost testova zaslužna činjenica da se oni obavljaju na ljudima kojima je rak već dijagnosticiran.

Ako nasumično testirate populaciju, mislim da će uspješnost testova biti, po mome mišljenju, mnogo manja, rekao je. Što se tiče krvnih testova za više vrsta tumora, ja sam relativno pesimističan, dodao je.

Kompanije koje se bave otkrivanjem tumora pomoću ctDNK svjesne su da će za napredak tehnologije biti potrebno istraživanje nastaviti na populaciji kojoj nije dijagnosticiran tumor. CancerSEEK bi uskoro trebao analizirati krv 10.000 žena kojima rak nije dijagnosticiran, a Grail trenutačno vodi dvije velike studije, jednu na 100.000 i drugu na 50.000 uzoraka krvi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti