Nova nesreća s Teslinim automobilom na autopilotu: Vozač nije pazio, auto završio u drvetu, a sustav nije uključio ni zračne jastuke

Iz Kine stiže snimka prometne nesreće u kojoj je sudjelovao teslin Model 3. Automobil je bio na autopilotu, a vozač je zapravo kriv za nesreću, jer ju je, da su mu ruke bile na upravljaču, bez problema mogao spriječiti.

Branimir Vorša | 05.07.2021. / 15:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korisnik kineske društvene mreže Weibo objavio je snimku prometne nesreće u kojoj je sudjelovao Teslin Model 3, u trenutku kad se ona i dogodila. Snimku je korisnik TOP-laputa objavio 4. srpnja na spomenutoj mreži, a na njoj se može vidjeti kako vozač drži ruke na koljenima dok automobil sam vozi kroz zavoje.

Vozač je tijekom vožnje koristio sustav ADAS (advanced driver aid system) na obilježenoj jednosmjernoj ulici i s ograničenjem brzine kretanja postavljenim na 30. Nije jasno iz snimke je li riječ o 30 kilometara ili milja na sat (u slučaju ovog potonjeg, automobil bi se kretao nešto manje od 50 kmh).

Brzina kretanja automobila je bila u granicama normalnog i sve na snimci izgleda super dok Model 3 nije došao do jednog zavoja udesno. Automobil je počeo skretati udesno, no ubrzo izlazi s ceste, čuje se upozorenje i na zaslonu se javlja crveni signal. Vozač u tom trenutku stvlja ruke na upravljač, no već je prekasno, jer se udar automobila u drvo više ne može izbjeći.

Ono što je čudno jest da je na zaslonu vidljivo da sustav prikazuje zavoj i da se auto kreće tako da će izletjeti s ceste, no autopilot zapravo ne čini ništa, a ništa nije učinio vozač, sve dok nije bilo prekasno. Da su mu ruke bile na upravljaču i papučici kočnice, vjerojatno bi uspio reagirati na vrijeme i spriječiti nesreću.

Još jedna čudna stvar u čitavom tom incidentu jest da sustav u Tesli uopće nije upotrijebio zračne jastuke za zaštitu vozača i putnika. Srećom vozač i suvozač su izašli iz vozila sami i za pretpostaviti bez ozbiljnih ozljeda.

Da je udar u drvo bio snažan pokazuje i fotografija ranije navedenog korisnika koji je istu objavio u komentarima ispod video snimke nesreće.

Izvor: Autorevolution

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti