Nova opcija u Photoshopu omogućuje četverostruko povećanje rezolucije slike bez gubitka previše detalja

Ekipa iz Adobea koristila je strojno učenje i umjetnu inteligenciju koje su trenirali na milijunima slika kako bi je naučili kako povećati rezolucije bez prevelikog gubitka kvalitete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2021. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Adobe već godinama koristi umjetnu inteligenciju za razvoj novih i inovativnih opcija u svojim proizvodima, a posljednja od njih koja bi mogla oduševiti brojne korisnike njihova softvera nazvana je “Super rezolucija”. Riječ je o postupku povećanja rezolucije fotografija u Lightroomu i pluginu Camera Raw za Photoshop koji omogućuje povećanje rezolucije fotografija od čak četiri puta, bez velikog gubitka detalja, odnosno kvalitete fotografija te zadržavanja “čistih rubova”, bez šuma na fotografijama.

Primjer korištenja umjetne inteligencije za otkrivanje manipulacije fotografijom Umjetna inteligencija zna kad ste koristili Photoshop na svojim fotografijama

Ekipi iz Adobea to je uspjelo korištenjem umjetne inteligencije i strojnog učenja te treniranjem računala korištenjem velikog broja fotografija. Korišteni su milijuni fotografija, odnosno parova fotografija niske rezolucije i visoke rezolucije na temelju kojih je AI učila kako “inteligentno povećati fotografije”, uz najmanji mogući gubitak kvalitete.

Prema fotografijama objavljenim na blogu, takvo se treniranje isplatilo te povećane fotografije zaista izgledaju odlično. Korištenje same opcije u Adobeovim programima iznimno je jednostavno te je dovoljan samo nekoliko klikova miša da se rezolucija fotografija poveća od npr. 10 MP na 40 MP. To je kao da Maro pojede gljivu i odjednom naraste u Super Marija, samo bez popratnih zvučnih efekata, slikovito je taj proces objasnio Eric Chan iz Adobea. Također, najavio je da će nastaviti razvijati tu tehnologiju kako bi u budućnosti pri zumiranju i povećanju rezolucije dobili još kvalitetnije slike na kojima će biti poboljšana oštrina i dodatno smanjen šum.

Photoshop CC donosi AI rješenja Novi Photoshop zahvaljujući AI rješenju nudi nove mogućnosti

Chan je pojasnio kako će takvo povećanje rezolucije biti iznimno korisno prilikom printanja fotografija u većim formatima ili pri zumiranju dijelova slika, a kada snimljena fotografija nema dovoljno megapiksela pa povećanje može dovesti do gubitka kvalitete i detalja te stvaranja šuma na tim slikama.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti