Nova studija otkrila: Koronavirus najviše se širi prije pojave prvih simptoma?

Posebno je zanimljivo da su pacijenti, iako su bili zaraženi i imali simptome bolesti, nakon osam dana od pojave simptoma, prestali biti zarazni.

Martina Čizmić | 15.03.2020. / 13:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo cijeli svijet u nekom je stadiju borbe protiv širenja pandemije koronavirusa. I dok su u Kini brojevi ohrabrujući, vijesti koje dolaze iz Italije i Španjolske pokazuju da je pred Europom teških nekoliko tjedana.

Najveći je problem što je koronavirus, odnosno virus SARS-CoV-2, nova vrsta o kojoj znanstvenici i liječnici malo znaju. Sve ono što se do sad zna, saznalo se u proteklih nekoliko mjeseci.

No, studija koja je provedena u Njemačko, otkrila je da se širenje bolesti događa prije pojeve samih simptoma. Iako je u studiji bilo uključeno samo devetoro ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus i imali simptome.

Slika nije dostupna Samoizolacijom čuvate vlastito, ali i zdravlje okoline: Tko sve mora u izolaciju i što s onima koji prekrše pravila?

Njima su redovito uzimani brisevi nosa i grla te je otkriveno kako su njihova tijela proizvodila milijune virusa i prije no što su pokazali prve simptome bolesti. Direktor zaraznog odjela u klinici Munich Schwabin, Clemens Wendtner, istaknuo je kako je u slučaju koronavirusa pacijent i prije prvih simptoma proizvodio i do 1000 puta više virusa od pacijenata sa SARS-om.

Upravo bi ta velika proizvodnja virusa prije samih simptoma mogla biti razlog zašto se bolest tako brzo širi diljem svijeta.

Posebno je zanimljivo da su pacijenti, iako su bili zaraženi i imali simptome bolesti, nakon osam dana od pojave simptoma, prestali biti zarazni. Liječnici smatraju da je to posljedica aktiviranja imunološkog sustava pacijenta. To bi ujedno moglo značiti da pacijenti nakon desetak dana od pojave privih simptoma više nisu zarazni za okolinu, iako su još uvijek pozitivni na prisutnost koronavirusa u njihovim tijelima.

Slika nije dostupna Objavljen novi letak: Ovo su 3 načina zaštite sebe i svojih najbližih

Iako je ovo mala studija, liječnici ističu kako bi ova otkrića mogla pomoći u usporavanju širenja virusa i to prije svega izbjegavanjem okupljanja ljudi. Naime, prvi je njemački pacijent prenio virus na svoje kolege kad je na jednom od sastanaka, na kojem je bilo tek jedno rukovanje i boravak u prostoriji 60-90 minuta - kihnuo.

Znanstvenici će i dalje nastaviti proučavati slučajeve diljem svijeta ne bi li bolje razumjeli kako se koronavirus širi i tako lakše pronašli način da se to širenje uspori i zaustavi.

Dok se to ne dogodi, izbjegavajte velika okupljanja i pazite u kom smjeru kišete.

Izvor: Science News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti