Nova studija pokazala da i tigrovi imaju izraženu osobnost

Pitajte bilo kojeg vlasnika kućnog ljubimca ima li njihov voljeni pratilac osobnost i najčešće ćete dobiti glasno "da", a sada i istraživači tigrova mogu to potvrditi - studija objavljena u srijedu otkriva da najveće mačke na svijetu imaju individualne karakterne crte.

Hina | 05.04.2023. / 09:27

Sibirski tigar (Foto: Afp)

Ponašanje 248 sibirskih tigrova, promatrano kroz test osobnosti, pokazalo je da ugrožene mačke imaju jedinstvene osobine koje utječu na njihov uspjeh u reprodukciji i preživljavanju, objavili su znanstvenici u časopisu Royal Society Open Science.

Otkrili smo da se tigrovi vrlo individualno razlikuju i da ljudi, koji su radili s njima i dobro ih poznaju, vide njihove osobnosti, rekla je za AFP koautorica Rosalind Arden s London School of Economics.

Slika nije dostupna Australski znanstvenici planiraju "vratiti u život" životinju koja je izumrla prije gotovo 100 godina

Znanstvenici su radi istraživanja osobina tigrova prilagodili često korišteni test za ljudske osobnosti kao što su samopouzdanje, iskrenost, napasnost i agresivnost i primijenili ih na dvije odvojene populacije tigrova držanih u poluzatočeništvu u Kini.

Upitnike s popisom od 70 indikatora osobnosti ispunili su veterinari i hranitelji koji svakodnevno rade s tigrovima.

Ukupni rezultati otkrili su da obje populacije tigrova pokazuju karakteristike koje spadaju u dvije sveobuhvatne kategorije osobnosti: veličanstvenost i postojanost.

Tigrovi koji su dobili više bodova za "veličanstvenost" bili su zdraviji, više su lovili životinje, više su jeli i parili se.

Njihovi ljudski ocjenjivači smatrali su da imaju viši status u hijerarhiji tigrova", navodi se u studiji.

Ali to što su neki tigrovi više surađivali i bili nježniji imalo je i evolucijske prednosti. "Postojaniji" tigrovi bili su nježniji, iskreniji i puni ljubavi.

Takve osobine mogu igrati ulogu u dvije do tri godine koje mladunci tigra ostaju sa svojim majkama i očevima.

Studija je otkrila vrlo malo razlika vezanih uz spol u osobnosti tigrova, a također je primijećeno i da očevi tigrovi sudjeluju u podizanju svojih mladih.

Slika nije dostupna Tigrovi u njujorškom zoološkom vrtu pozitivni na koronavirus

Ugodno je vidjeti da ne morate biti dominantni, žestoki, natjecateljski i agresivni da biste uspjeli kao tigar, rekla je Arden.

Slične studije koje su rasvjetljavale osobnost i mentalne sposobnosti primata pomogle su u njihovoj humanizaciji.

Postoje dokazi da to, zapravo, poboljšava dobrobit životinja i očuvanje vrste, dodala je Arden.

Sibirski tigrovi su ugroženi zbog krivolova i gubitka staništa.

Samo oko 500 ih je ostalo živjeti u divljini. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti