Tigrovi u njujorškom zoološkom vrtu pozitivni na koronavirus

Šest tigrova u zoološkom vrtu u Bronxu razvilo je simptome Covida-19, no očekuje se njihov potpuni oporavak.

Martina Čizmić | 06.04.2020. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tigrica u njujorškom zoološkom vrtu koja je suho kašljala pozitivna je na novi koronavirus, objavile su američke vlasti u nedjelju.

Četverogodišnja malajska tigrica Nadia u skupini je lavova i tigrova u Bronx Zoou kod kojih se razvio suhi kašalj, objavilo je Društvo za zaštitu divljih životinja koje upravlja zoološkim vrtom.

Nije poznato kako virus pogađa druge životinjske vrste.

Kod velikih je mačaka uočeno smanjenje apetita, no očekuje se da će se sve oporaviti, napisalo je društvo u priopćenju.

Tigrica je počela pokazivati znakove respiratorne bolesti najvjerojatnije nakon što je bila izložena zaraženom zaposleniku vrta koji nije imao simptome bolesti, objavilo je u priopćenju američko ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Prema ministarstvu, to je prvi slučaj da se kod tigra pojavio Covid-19.

Zoološki vrt zatvoren je od polovice ožujka, a prvi je tigar razvio simptome 27. ožujka.

Nema dokaza da životinje mogu zaraziti ljude novim koronavirusom, navodi USDA, no ističe da ljudi koji imaju simptome Covida-19 trebaju ograničiti kontakte s kućnim ljubimcima i drugim životinjama.

Glavni veterinar u Bronx Zoou, dr. Paul Calle, na službenom je Facebooku zoološkog vrta pojasnio zašto nisu zabrinuti zbog zaraženih tigrova. 

Test za Covid-19 koji smo napravili na našoj malajskoj tigrici Nadiji analiziran je u veterinarskom školskom laboratoriju i nije jednak onome koji se koristi kod ljudi. Ne možete poslati ljudske uzorke u veterinarski laboratorij, kao ni životinjske testove u ljudske laboratorije, nema natjecanja u testiranju u ovoj veoma različitoj situaciji, pojasnio je dr. Calle. 

Ukupno je šest tigrova razvilo simptome Covida-19, piše CNN.

Nijedna druga životinja u zoološkom vrtu nema simptome te bolesti.

 (Hina/MČ)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti