Australski znanstvenici planiraju "vratiti u život" životinju koja je izumrla prije gotovo 100 godina

Vjeruju da bi za deset godina mogli imati prvu živu bebu izumrlog tasmanskog tigra.

Hina | 17.08.2022. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australski znanstvenici vjeruju da su na pravom putu da vrate izumrlu vrstu tasmanskog tigra i kažu da bi mogli imati prvo živo mladunče u sljedećem desetljeću.

Općenito se vjeruje da je tobolčar tasmanski tigar, ili psoglavi vučak, čije je znanstveno ime Thylacinus, nestao s australskog kopna prije 2000 godina. Posljednji poznati primjerak uginuo je 1936. u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu u australskoj otočnoj državi Tasmaniji.

Nalikuje psu, tijela duga oko metar (bez repa), sivkastosmeđe boje s 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je kotila 2 do 4 mladunca koji bi ostali u tobolcu oko tri mjeseca. Nastanjivao je Australiju, Tasmaniju i Novu Gvineju.

Slika nije dostupna Jesmo li na prekretnici? Uređivanjem DNK-a ljudskih embrija možemo se zaštititi od budućih pandemija

Andrew Pask sa Sveučilišta u Melbourneu rekao je u utorak da će najavljeno partnerstvo između njegova laboratorija za integrirano istraživanje genetske obnove Thylacinusa (TIGRR) i američkog Colossal Biosciencesa omogućiti znanstvenicima da poduzmu "velike korake u očuvanju australskih ugroženih tobolčara i prihvate veliki izazov povratka izumrlih vrsta".

Colossalove revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kombinirat će se s radom laboratorija TIGRRS na sekvenciranju genoma Thylacinusa u svrhu povratka izumrlog tobolčara, stoji u priopćenju za javnost. Napori će također biti potpomognuti radom TIGRR-a na identificiranju tobolčara sa sličnim DNK kao Thylacinus kako bi se dobile žive stanice.

S ovim partnerstvom, sada vjerujem da bismo za deset godina mogli imati našu prvu živu bebu tasmanskog tigra koje su ljudi lovili dok ih nisu istrijebili prije gotovo sto godina, rekao je Pask.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti