Nove preporuke za bolju zaštitu od COVID-19, pogotovo za one koji nose platnene maske

Zaštitne maske štite, ali samo ako su ispravno postavljene.

Hina | 11.02.2021. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nošenje dviju zaštitnih maski jedne preko druge ili nošenje kirurške maske koja je dobro učvršćena osigurava pojačanu zaštitu od čestica koronavirusa, pokazuju rezultati studije koje su provele američke zdravstvene vlasti i objavile u srijedu.

Maska znatno smanjuje izdisanje kapljica zaražene osobe te smanjuje izloženost nezaraženih ljudi tim česticama, podsjećaju Američki centri za liječenje i borbu protiv bolesti (CDC) u studiji objavljenoj u srijedu.

No platnene i kirurške maske nisu tako dobre kao maske KN95 (ili FFP2) pa stoga i slabije štite, odnosno povećava se opasnost da se takve kapljice emitiraju s bočnih rubova maske.

U siječnju je CDC u laboratoriju simulirano smanjenje 'curenja' tih kapljica tako što je platnena maska bila postavljena preko kirurške maske, a zatim i s kirurškom maskom kod koje su elastične vrpce što se zataknu za uha bile čvrsto vezane, a krajevi maskice uvučeni prema unutra.

Kirurška maska koja nije dobro učvršćena i platnena maska blokiraju 42 posto, odnosno 44,3 posto aerosola koji se rasprše kašljem, no kombinacija dviju maski pokazala se učinkovitijom i pruža zaštitu do 92,5 posto.

 

 

U drugom istraživanju, izloženost osobi koja je zaražena koronavirusom smanjuje se za 83 posto nošenjem dvostruke maske te 64,5 posto maskom učvršćenom ili najlonskom zaštitom koja je postavljena iznad kirurške maske.

To govori da maske štite, a štite bolje kada su ispravno postavljene, ustvrdila je Rochelle Walensky, ravnateljica CDC-a predstavljajući rezultate.

U vrijeme kada se novi i zarazniji sojevi koronavirusa šire Sjedinjenim Državama, ova najnovija iskustva potvrđuju prethodne studije o nužnosti nošenja kvalitetnijih maski uz poštivanje strožih propisa ili uz nošenje dviju maski postavljene jedna preko druge.

Znanstvena zajednica navodi da se virus uglavnom širi zrakom i sve je više dokaza da se fine kapljice mogu raspršiti i do nekoliko metara kada netko govori ili diše.

Istraživanja su pokazala da postotak zaraze i smrtnost od COVID-19 opada zahvaljujući široko rasprostranjenom nošenju maske, dodala je Walensky. S još vrlo visokim postotkom zaraza i hospitalizacija nije trenutak da se maske odbace, istaknula je.

Sjedinjene Države imaju najviše umrlih od posljedica koronavirusa u svijetu, više od 471.575 žrtava u četvrtak prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti