Novi Air i mini: Apple predstavio novu generaciju iPadova

Novi modeli tableta dolaze s Appleovim A12 Bionic procesorima koji garantiraju odlične performanse.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.03.2019. / 11:34

iPad Air i iPad mini (Foto: Apple)

Jedna od glasina vezanih uz veliku konferenciju koju će Apple održati sljedeći tjedan u svom sjedištu u Cupertinu bila je vezana uz nove modele iPada te je dio analitičara pretpostavljao da će Cook tada predstaviti i nadograđeni iPad Air i, nakon dugo vremena, poboljšani iPad mini. Analitičari su bili u pravu što se tiče novih modela tableta, no umjesto 25. ožujka, Apple ih je "u tišini" predstavio jučer.

Oba modela sada dolaze sa snažnim Appleovim procesorom A12 Bionic koji pokreće i posljednje modele iPhonea i koji bi trebao omogućiti naprednu podršku za aplikacije za proširenu stvarnost i još bolju 3D grafiku. Također, oba modela imaju i podršku za Appleov stylus (koji je, naravno, potrebno posebno kupiti, a riječ je o starijoj generaciji olovke), dok je za novi Air dostupna i tipkovnica (Smart Keyboard) pa je jasno da je naglasak s ovim tabletima djelomično stavljen i na produktivnost.

ipad air (Foto: Apple)

Iz Applea kažu da oba modela dolaze s "naprednim prednjim i stražnjim kamerama" s kojima se mogu snimati videozapisi u Full HD rezoluciji te odlične fotografije čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja – iako možemo pretpostaviti da kvaliteta snimljenih fotografija neće biti vrhunska kao i na top-modelima telefona.

Apple TV "It`s show time": Apple kreće u napad na potpuno novo tržište

Nova generacija iPada Air sada dolazi s malo većim ekranom, čija dijagonala iznosi 10,5 inča, uz rezoluciju od 2224x1668 piksela, ima Touch ID Home tipku, ulaz za slušalice i Lightning priključak, a dostupan je u verzijama sa 64 i 256 GB memorije. Tanak je samo 6,1 mm, težina iznosi 556 grama, a cijena iznosi 499 dolara za osnovni model sa 64 GB.

ipad air (Foto: Apple)

Dugo vremena činilo se kako je iPad mini za Apple zatvoreno poglavlje jer, tko bi u vrijeme telefona s dijagonalama ekrana od 6 i više inča, htio mali tablet, no čini se da u ovoj kompaniji vjeruju da i dalje postoji tržište za takve uređaje. Dijagonala ekrana ista je kao i na starijim modelima iPada mini i iznosi 7,9 inča, uz rezoluciju od 1048x1536 piksela, novi je procesor tri puta jači u odnosu na procesor iz posljednje verzije te početna cijena minija za model sa 64 GB memorije iznosi 399 dolara.

Novi modeli već se sada mogu prednaručiti u određenim zemljama i bit će dostupni tijekom sljedećeg tjedna – Hrvatska nije među tim zemljama, ali nadamo se da će se uskoro pojaviti i na policama našim trgovinama.

Izvor: Apple

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti