Novi problemi za Zuckerberga: Meti prijeti egzodus zaposlenika

Cijena dionica Facebooka u pola godine pala je za više od 40 posto, što ne djeluje dobro na moral zaposlenika koji sve više razmišljaju o promjeni posla.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2022. / 14:36

Otkaz (Foto: Getty Images)

Kompanija Glassdoor svake godine provodi istraživanja među zaposlenicima velikih kompanija o tome koliko su zadovoljni sa svojim poslodavcima i radnim uvjetima i na temelju tih podataka objavljuju popis tvrtki koje su zaposlenici ocijenili najboljima za rad. Često su na vrhu tog popisa tehnološke kompanije, a jedna od njih koja se našla na vrhu tog popisa prije nekoliko godina bio je Facebook.

Facebook Interno Metino istraživanje otkriva da Facebook čini ljude sve usamljenijima

Zaposlenici su bili zadovoljni radnim uvjetima, prihodima i kompenzacijama, kulturom tvrtke, mogućnošću napredovanja itd.

Nekoliko godina nakon toga, situacija je potpuno drukčija. Facebook, koji je u međuvremenu promijenio ime u Meta, iza sebe ima dvije velike krize u kojoj je ugled kompanije uvelike potonuo (kriza oko Cambridge Analytice i zviždačice koja je otkrila situaciju oko Instagrama), a ono što je posebno teško palo Zuckerbergu i zaposlenicima, odnosno dioničarima kompanije jest pogled na stanje na burzi.

Dok je početkom rujna prošle godine jedna dionica vrijedila više od 380 dolara, danas ona vrijedi nešto više od 216 dolara.

Osim što situacija nije dobra za moral kompanije, veliki pad cijene dionice problematičan je i za zaposlenike koji su od Facebooka dobili kao kompenzaciju dobili i određeni broj ograničenih dionica. S obzirom na to da je vrijednost dionica u pola godine pala za više od 40 posto, da kratkoročna perspektiva ne pruža optimizam te da su općenito nezadovoljni sa situacijom vezanom uz kompaniju, sve više njih razmišlja o promjeni radnog mjesta.

Zaposlenici nezadovoljstvo izražavaju i putem interne komunikacijske platforme na kojoj sve više zaposlenika najavljuje odlazak iz kompanije i intervjue s drugim poslodavcima.

Kako prenose na New York Postu, Meti sada prijeti stampedo napuštanja nezadovoljnih zaposlenika. Prema riječima Michaela Solomona iz tvrtke za zapošljavanje specijalizirane za softverske inženjere, mnogi se trenutačno pitaju hoće li se Meta izvući iz ovih problema i bi li ovo mogao biti početak kraja za Zuckerbergovu tvrtku.

Slika nije dostupna Zuckerbergova kompanija izgubila je 500 milijardi dolara tržišne vrijednosti u pola godine

Ipak, dok bi ih dio zaposlenika mogao napustiti, otvara im se prilika za nova zaposlenja jer trenutačno postoji veliki broj ljudi iz drugih manjih tehnoloških kompanija koje su u posljednjih godinu dana upale u veće probleme i također žele napustiti aktualne poslodavce. Oni bi sreću mogli potražiti upravo u Meti.

Npr. spominje se Netflix koji je ove godine u minusu više od 30 posto, dionica Zooma pala je s 310 na 116 dolara, Robinhood stoji još gore (sa 70 dolara na 13,50 dolara), u problemima su Shopify, Peleton, Rivian i brojne druge tvrtke.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti