Novi rekord: Bitcoin prvi put vrijedi preko 2 000 dolara

Početkom ove godine cijena Bitcoina kretala se oko 1 000 dolara, da bi nakon toga doživjela brz rast.

Monika Nožić Monika Nožinić | 22.05.2017. / 16:34

Bitcoin i virtualne valute: budućnost koju ne možemo izbjeći ili 'navlakuša' za naivne?

Mnoge kriptovalute su tijekom godina dolazile i odlazile, ali bitcoin je i dalje tu. Iako se tijekom posljednjih godinu dana borila s velikim fluktuacijama vrijednosti, popularna digitalna valuta nikada nije nestala sa scene.

U međuvremenu se u prilog popularnosti bitcoina dogodilo nekoliko stvari, poput "legalizacije" istog u Japanu te porasta potražnje u Kini zbog slabosti domaće valute. Nesigurnosti na valutnim tržištima ljude su potaknule na kupovinu bitcoina, a od njegova vrijednost od travnja rapidno raste. Od tada je srušeno nekoliko rekorda, a u nedjelju u večernjim satima probijena je još jedna velika psihološka razina – za jedan bitcoin potrebno je izdvojiti više od 2 000 američkih dolara, po prvi put u povijesti ove virtualne valute.

Prvi put, kada je bitcoin vrijedio preko 1000 dolara, bilo je 2013. godine. Međutim, nedugo nakon toga vrijednost valute opala je zbog problema s jednom od najvećih bitcoin mjenjačnica - Mount Gox. U posljednjim mjesecima bitcoin se stabilizirao i sada je u konstantnom rastu.

Najveći razlog za porast vrijednosti koji sada gledamo ponovno je ogromna potražnja za bitcoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gdje mu cijena povremeno skače i preko 2 300 dolara. Trenutna cijena je 2.210,80 dolara, a vrijednost možete pratiti na stranici coindesk.com.

Kada se u obzir uzmu sve kriptovalute na tržištu, koje je prema procjenama vrijedno oko 70 milijardi dolara, bicoin trenutno drži 47% tržišta. Treba spomenuti i da su druge kriptovalute doživjele značajan rast proteklih nekoliko mjeseci, što je utjecalo na to da bitcoin više ne drži 80% tržišta, kakav je bio slučaj do prije nekoliko mjeseci.

Izvor: Ubergizmo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti