Novi Volvov automobil dolazi s tehnologijom koja će prepoznati ako je vozač pijan i zaustaviti vozilo

Predstavljanje ovog automobila očekujemo 9. studenog, a trebao bi imati jedan od najnaprednijih senzorskih sustava na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2022. / 15:16

Volvo (Foto: Afp)

Volvo, kao i sve druge automobilske kompanije, budućnost tržišta vidi u elektrifikaciji te su do sada predstavili dva potpuno električna modela - XC40 i C40. Kasnije ove godine predstavit će treći model električnog vozila EX90 u kojem će veliku pažnju posvetiti sigurnost.

Slika nije dostupna Je li najgore prošlo? Iz Volva imaju dobre vijesti o krizi s nestašicom čipova

Prema službenim informacijama koje su objavili iz Volva, ovaj će automobil imati jedan od najnaprednijih senzorskih sustava na tržištu. Volvo EX90 tako će imati osam kamera, čak 16 ultrazvučnih senzora, pet radara i LiDAR postavljen na krov vozila. Vanjske kamere i senzori trebali bi pomoći vozačima u boljem snalaženju u prometu, izbjegavanju drugih automobila, pješaka i ostalih nepredviđenih situacija, dok su unutarnje kamere i senzori postavljeni kako bi pratili vozača i njegovo ponašanje.

Ako sustav senzora i kamera primijeti da vozač nije fokusiran na promet ili da je pijan (odnosno da se tako ponaša), automobil će mu poslati upozorenje. Ako vozač ne odgovori na to upozorenje, to će biti znak da možda nešto nije u redu, odnosno ili da nije fokusiran na vožnju ili da je pod utjecajem alkohola. U tom slučaju, automobil će usporiti te se zaustaviti uz rub ceste uz upaljena sva četiri svjetla.

Volvo je namjeravao početi s implementacijom ove tehnologije još 2020. godine, no njen se razvoj odužio sve do sada. Osim te tehnologije, ova će kompanija limitirati i brzinu svojih vozila na 180 km/h. Nadaju se kako će njihovi napori i razvoj tehnologije rezultirati s manje prometnih nesreća i stradalih u prometu.

Slika nije dostupna Ovo je vizija iduće generacije električnog automobila iz Volva, pogledajte gdje su mu Šveđani "sakrili" Torov čekić

Predstavljanje Volva EX90 najavljeno je za 9. studenog te tada očekujemo više informacija o samom automobilu poput snage motora, baterije, dosega itd. Prvotni planovi kompanije bili su da do 2025. prodaju milijun električnih vozila, no kako naglašavaju na EV Areni, te su planove smanjili te sada planiraju prodati oko 600 tisuća vozila do te godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti