Ovaj automobil predstavlja budućnost Volva

Atraktivan dizajn, dva motora snage veće od 400 KS, doseg od oko 420 km te ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 5 sekundi glavne su karakteristike modela C40 Recharge.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2021. / 12:09

Nakon što su iz Volva objavili svoje planove za tržište električnih vozila prema kojima će nakon 2030. prodavati isključivo vozila s električnim motorima, a već do 2025. žele da udio e-vozila u prodaji bude 50 posto, ova je kompanija predstavila i svoj novi električni automobil - C40 Recharge. Prilikom predstavljanja izvršni tehnološki direktor Volva Henrik Green rekao je kako taj automobil predstavlja budućnost Volva i pokazuje smjer u kojem idemo.

Slika nije dostupna Volvo najavio potpunu elektrifikaciju, a vozila će prodavati samo preko interneta

A taj smjer je, dakle, potpuni fokus na električne automobile, ali i njihova prodaja isključivo online. C40 Recharge drugi je električni automobil kompanije, no prvi potpuno novi model razvijen isključivo za električni pogon. Dizajneri kompanije, jasno je na prvi pogled, napravili su odličan posao s ovim coupe SUV-om koji je u isto vrijeme i elegantan i agresivan i nema sumnje da će privlačiti brojne poglede gdje god se pojavi.

Volvo C40 Recharge pokreću dva električna motora (po jedan na stražnjoj i prednjoj osovini) ukupne snage veće od 400 KS, zahvaljujući kojima do stotke može ubrzati za manje od pet sekundi. Snaga baterije iznosi 78 kWh i s jednim punjenjem ovaj automobil, prema WLTP standardu, ima doseg od 420 km. Zanimljivo, doseg bi se s vremenom mogao i povećati (s istom kombinacijom motora i baterije) zahvaljujući bežičnim softverskim nadogradnjama koje automobil podržava. Što se punjenja tiče, za 40-ak minuta baterija će se napuniti do 80 posto kapaciteta.

Volvo XC40 Recharge Šef Volva ima zanimljiv prijedlog kako potaknuti prelazak na električna vozila

Svakako treba spomenuti infotainment sustav vozila koji je razvijen u suradnji s Googleom. Baziran je na njegovom operativnom sustavu Android te dolazi s implementiranim Googleovim aplikacijama i servisima poput Googleovih karata, asistenta i trgovine Play. Početak proizvodnje u Volvovoj tvornici u Ghentu u Belgiji očekuje se u drugoj polovici godine, nakon čega kreće i prodaja. Iz Volva još nisu objavili cijene ovog automobila.

Izvor: Volvo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti