Novo cjepivo na vidiku: FDA bi mogla već sljedeći tjedan odobriti cjepivo Johnson & Johnson protiv COVID-19

Iz FDA su istaknuli kako se cjepivo pokazalo učinkovitim u smanjenju rizika od razvoja bolesti COVID-19 već 14 dana nakon cijepljenja.

Martina Čizmić | 24.02.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cjepivo američke tvrtke Johnson & Johnson pokazalo se sigurnim i učinkovitim u kliničkim testiranjima, objavila je američka agencija za lijekove i hranu (FDA), čime je napravljen prvi korak ka njegovom odobravanju za korištenje u SAD-u.

Krajem tjedna trebali bi se sastati neovisni stručnjaci koji bi trebali odlučiti hoće li cjepivo biti odobreno ili ne. Iako FDA ne mora prihvatiti njihovu odluku, do sad se pokazalo kako ipak cijeni njihovo mišljenje i postupa po njemu.

Prošlog je mjeseca J&J objavio kako je njihovo cjepivo, koje se primjenjuje u samo jednoj dozi, pokazalo 66 posto učinkovito u sprječavanju razvoja umjerenih i ozbiljnih oblika bolesti, a 85 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacije te 100 posto učinkovito u sprječavanju smrti. No, treba istaknuti kako su se rezultati razlikovali ovisno o regiji u kojoj je testiranje provedeno. Tako je učinkovitost bila 72 posto u SAD-u, 66 posto u Latinskoj Americi te 57 posto u Južnoj Africi.

 

Iz FDA su istaknuli kako se cjepivo pokazalo učinkovitim u smanjenju rizika od razvoja bolesti COVID-19 već 14 dana nakon cijepljenja.

Iz J&J se nadaju brzom odobrenju i početku proizvodnje i distribucije cjepiva kojeg je SAD naručio u količini od 100 milijuna doza s rokom isporuke do srpnja. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti