Novo istraživanje otkrilo povezanost između zdravlja probave i ozbiljnih slučajeva COVID-19

Mikrobiolozi su utvrdili kako bi zdravlje probavnog sustava moglo biti presudno za to hoće li tko razviti blagi ili ozbiljan slučaj COVID-19.

Martina Čizmić | 14.01.2021. / 14:14 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici već dugo ističu kako je upravo probavni sustav ključan za zdrav imunološki sustav kod ljudi. Poremećaji u probavnom sustavu, kao što su prevelike razine bakterija ili upalni procesi, mogu utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje osobe. No posljednje istraživanje pokazalo je i da zdravlje probavnog sustava može utjecati na to kakav oblik bolesti COVID-19 netko razvije.

tri vijesti o kojima se priča Haker, ilustracija I pretvorili u kriptovalute Jedna od najvećih digitalnih pljački u povijesti: U manje od tri sata, hakeri ukrali oko 140 milijuna dolara iz banaka Rijetki fenomen Astronautkinja na Međunarodnoj svemirskoj postaji uhvatila "crvenog duha" Vrijeme na Zemlji, ilustracija zemlja je poludjela Znanstvenici upozoravaju: Dolazi dan kakav čovječanstvo još nije doživjelo

Naime, jedan od simptoma zaraze koronavirusom i bolesti COVID-19 su i probavni problemi. Kod neki su pacijenata oni izraženiji, dok ih drugi ni ne osjećaju. Do sad se ti probavni problemi nisu direktno povezivali s ozbiljnošću bolesti, ali obdukcije koje su napravljene na ljudima koji su preminuli zbog COVID-19, pokazala je da bolest napada jetru, bubrege, slezenu i gastrointestinalni trakt.

Liječnici su povezali ozbiljne oblike bolesti, koji su zahtijevali hospitalizaciju, s probavnim problemima koje su pacijenti imali tijekom bolesti.

Korejski mikrobiolog Heenam Stanley Kim napravio je analizu studije objavljene u časopisu Gut te zaključio kako poremećaji u probavnom traktu mogu pojačati ozbiljnost infekcije, jer omogućuju virusu pristup unutarnjim organima, koji su ranjivi jer im je površina prekrivena ključnim proteinom, ACE2, koji virus SARS-CoV-2 cilja.

Čini se kako postoji jasna veza između poremećaja mikroflore u probavnom sustavu i ozbiljnih oblika COVID-19, istaknuo je Kim.

Znanstvenici uključeni u ovu studiju ističu kako je poznato da starija životna dob i kronične bolesti utječu na mikrofloru u probavnom sustavu. Ta neravnoteža može olakšati patogenima put do stanica u crijevnoj sluznici.

No Kim ističe kako direktna povezanost između COVID-19 i zdravlja probavnog sustava nije u potpunosti potvrđena. Ono što su pokazale različite studije je da postoji komplicirana veza između zdravog probavnog sustava i stupnja ozbiljnosti bolesti COVID-19.

Kim je zbog toga analizirao prehranu u zapadnim zemljama koje su bile najpogođenije pandemijom i otkrio kako je u većini tih zemalja prehrana siromašna vlaknima, što dovodi do promjena u mikroflori probavnog sustava i pojave kroničnih bolesti.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se zaista utvrdila veza između mikroflore probavnog sustava i COVID-19, Kim ističe kako bi prehrana bogata vlaknima mogla smanjiti rizik od razvoja ozbiljnog oblika COVID-19.

Cijeli svijet pati zbog pandemije COVID-19, ali ono što ljudi ne shvaćaju je da je pandemija oštećene mikroflore probavnog sustava mnogo ozbiljnija, istaknuo je Kim.

Izvor: EurekaAlert

Vezane vijesti