Novo istraživanje otkrilo povezanost između zdravlja probave i ozbiljnih slučajeva COVID-19

Mikrobiolozi su utvrdili kako bi zdravlje probavnog sustava moglo biti presudno za to hoće li tko razviti blagi ili ozbiljan slučaj COVID-19.

Martina Čizmić | 14.01.2021. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici već dugo ističu kako je upravo probavni sustav ključan za zdrav imunološki sustav kod ljudi. Poremećaji u probavnom sustavu, kao što su prevelike razine bakterija ili upalni procesi, mogu utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje osobe. No posljednje istraživanje pokazalo je i da zdravlje probavnog sustava može utjecati na to kakav oblik bolesti COVID-19 netko razvije.

Naime, jedan od simptoma zaraze koronavirusom i bolesti COVID-19 su i probavni problemi. Kod neki su pacijenata oni izraženiji, dok ih drugi ni ne osjećaju. Do sad se ti probavni problemi nisu direktno povezivali s ozbiljnošću bolesti, ali obdukcije koje su napravljene na ljudima koji su preminuli zbog COVID-19, pokazala je da bolest napada jetru, bubrege, slezenu i gastrointestinalni trakt.

Liječnici su povezali ozbiljne oblike bolesti, koji su zahtijevali hospitalizaciju, s probavnim problemima koje su pacijenti imali tijekom bolesti.

Korejski mikrobiolog Heenam Stanley Kim napravio je analizu studije objavljene u časopisu Gut te zaključio kako poremećaji u probavnom traktu mogu pojačati ozbiljnost infekcije, jer omogućuju virusu pristup unutarnjim organima, koji su ranjivi jer im je površina prekrivena ključnim proteinom, ACE2, koji virus SARS-CoV-2 cilja.

Čini se kako postoji jasna veza između poremećaja mikroflore u probavnom sustavu i ozbiljnih oblika COVID-19, istaknuo je Kim.

Znanstvenici uključeni u ovu studiju ističu kako je poznato da starija životna dob i kronične bolesti utječu na mikrofloru u probavnom sustavu. Ta neravnoteža može olakšati patogenima put do stanica u crijevnoj sluznici.

No Kim ističe kako direktna povezanost između COVID-19 i zdravlja probavnog sustava nije u potpunosti potvrđena. Ono što su pokazale različite studije je da postoji komplicirana veza između zdravog probavnog sustava i stupnja ozbiljnosti bolesti COVID-19.

Kim je zbog toga analizirao prehranu u zapadnim zemljama koje su bile najpogođenije pandemijom i otkrio kako je u većini tih zemalja prehrana siromašna vlaknima, što dovodi do promjena u mikroflori probavnog sustava i pojave kroničnih bolesti.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se zaista utvrdila veza između mikroflore probavnog sustava i COVID-19, Kim ističe kako bi prehrana bogata vlaknima mogla smanjiti rizik od razvoja ozbiljnog oblika COVID-19.

Cijeli svijet pati zbog pandemije COVID-19, ali ono što ljudi ne shvaćaju je da je pandemija oštećene mikroflore probavnog sustava mnogo ozbiljnija, istaknuo je Kim.

Izvor: EurekaAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti