Novo istraživanje podiglo prašinu: Trudnicama se savjetuje da u potpunosti izbjegavaju kavu

Nova studija s Islanda podigla je kontroverze jer se u njoj tvrdi da bi trudnice u potpunosti trebale izbjegavati kofein ili, drugim riječima, ne piti kavu.

Branimir Vorša | 25.08.2020. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi od nas jutro teško mogu zamisliti bez jutarnje kave, a trudnice se po tome ne razlikuju od drugih.

Najčešći savjet kad je riječ o količini kave dnevno u trudnoći glasi - ne više od dvije šalice dnevno, što je ekvivalent unosa 200 miligrama kofeina u tijelo.

Ipak, najnovija studija s Islanda tvrdi: ako ste trudni, izbjegavajte kofein u potpunosti.

Istraživanje je proveo profesor Jack James sa Sveučilišta Rejkyavik. Obrađujući podatke 37 drugih studija, pronašao je da u njih 32 postoje dokazi da kofein značajno podiže rizik od pobačaja, mrtvorođenog djeteta i umanjene težine bebe pri porođaju.

Istraživanje profesora Jamesa isto tako je ukazalo na povećan rizik od akutne leukemije u ranom djetinjstvu te pretilosti, vezano za majke koje konzumiraju kofein u trudnoći.

Trenutačne preporuke zdravstvenog sustava nisu u skaldu s razinom rizika koju pokazuje biološka mogućnost nanošenja štete te velika količina emipirijskih dokaza zabilježene štete po zdravlje. S tim u skladu, trenutačne zdravstvene preporuke što se konzumiranja kofeina u trudnoći tiče trebaju radikalnu reviziju, ističe James.

Specifično, kumulativni znanstveni dokazi podupiru preporuke da trudnice i žene koje planiraju trudnoću izbjegavaju unos kofeina, kaže James.

Neki stručnjaci ne slažu se s rezultatima Jamesove studije te žele umiriti žene u trudnoći kako ne bi nastala panika ako s vremena na vrijeme popiju šalicu kave u trudnoći.

Rezultati te studije nadovezuju se na veliku količinu dokaza koji kažu da treba smanjiti unos kofeina tijekom trudnoće, no trudnice ne moraju u potpunosti prekinuti unos kofeina, kao što sugerira studija, kaže Daghni Rajasingham, britanski specijalist za porođaje.

Priznaje da studija dobro ukazuje na povećan rizik od spontanog pobačaja i niske tjelesne težine beba pri porođaju ako trudnice unose velike količine kofeina te da to može dovesti do zdravstvenih poteškoća kasnije u kasnijoj životnoj dobi djeteta.

Ipak, kako je pokazala druga i vjerodostojnija studija, žene u trudnoći ne moraju prestati s unosom kofeina u cijelosti jer su ti rizici ekstremno mali, čak ako se preporučena doza kofeina i prekorači, dodaje Rajasingham.

U konačnici, dodaje Rajasingham, ta studija nema presedan nad prethodno provedenim studijama koje su pokazale da je ograničeni unos kofeina kod žena u trudnoći siguran u većini slučajeva.

Da su male količine kofeina u trudnoći u redu, smatra i profesor Andrew Shennan sa Sveučilišta Kings College u Londonu, a to je između ostalog potkrijepio jednostavnom činjenicom.

Kofein se nalazi u ljudskoj prehrani već jako dugo vremena, zaključio je.

Izvor: Metro

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti