Novo istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate: Je li se koronavirus počeo širiti još u kolovozu prošle godine?

Na temelju podataka poput popunjenosti parkirališta bolnica te rezultata pretraživanja na kineskoj tražilici, znanstvenici su objavili zanimljivo istraživanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2020. / 07:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se koronavirus zaista počeo širiti po Kini i svijetu? Prvotno se spominjao kraj prosinca i početak siječnja, no s vremenom su se pojavile informacije da bi to moglo biti još ranije, u studenom prošle godine. Znanstvenici s Harvard Medical School odgovor na to pitanje pokušali su dobiti analizom podataka s kineske tražilice Baidu i korištenjem satelitskih snimki, a rezultati koji su dobili prilično su zanimljivi, za mnoge i neočekivani, pri čemu treba napomenuti kako istraživanje još nije prošlo recenziranje drugih znanstvenika.

Slika nije dostupna Protiv novog koronavirusa morat ćemo se cijepiti dva puta, a možda će biti potrebna i dodatna doza

Znanstvenici su proučavali satelitske snimke parkirališta bolnica iz kolovoza i rujna prošle godine i uspoređivali ih sa snimkama snimljenima godinu dana ranije. Na parkiralištu najveće bolnice u Wuhanu primijećeno je povećanje broja automobila od 67 posto, uz povećanja i do 90 posto prometa u drugim bolnicama u Wuhanu. Najveći prosječni dnevni promet u bolnicama zabilježen je između rujna i listopada prošle godine, a iako to samo po sebi nije nikakav dokaz širenja korone, posebno je zanimljivo da je u isto vrijeme na kineskoj tražilici Baidu zabilježen veliki porast potraga za pojmovima poput proljeva i kašlja.

Ovo je poput povezivanja komplicirane slagalice koja se događala u to vrijeme, komentirao je jedan od autora studije John Brownstein za CNN. Naglasio je da nikada u povijesti nije zabilježen tako veliki porast pretraživanja za simptomima poput proljeva, a upravo je veliki broj ljudi koji su testirani pozitivnim na virus SARS-CoV-2 u Wuhanu imao te simptome.

Također, isti je tim znanstvenika prošle godine analizirao satelitske snimke parkirališta u bolnicama Latinske Amerike te se također pokazao veliki porast popunjenosti tijekom sezone gripe: Možete predvidjeti sezonu gripe samo po broju automobila na parkiralištima, smatra Brownstein. Rezultati istraživanja samo su novi dokazi da se nešto zaista događalo puno prije nego što su se počeli pojavljivati službeni podaci o širenju koronavirusa i bolesti COVID-19. Oni upućuju i na to da se virus prirodno pojavio u južnom dijelu Kine i da se već naveliko proširio u vrijeme dok smo čitali o njegovu pojavljivanju.

Slika nije dostupna Imate li i vi sličnih problema? Google otkrio neočekivane posljedice pandemije i karantene

Ako se pitate zašto je trebalo proći toliko mjeseci od pojave virusa do prvih informacija o njegovu širenju, Brownstein kaže kako je u biti vrlo lako propustiti rane znakove pandemije te da bi se isto dogodilo da se pandemija pojavila i u SAD-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti