Novo istraživanje tvrdi da do 2025. godine slijedi drastičan preokret na tronu proizvođača električnih vozila

Novo američko istraživanje tvrdi da će Tesla izgubiti svoju dominantnu poziciju na tržištu električnih vozila, jer ne širi svoj portfelj dovoljno brzo da drži korak s drugim proizvođačima automobila i novim startupima koji povećavaju svoju liniju električnih vozila.

Branimir Vorša | 02.07.2022. / 11:11

Teslini automobili
Teslini automobili (Foto: Afp)

Teslin tržišni udio električnih vozila mogao bi pasti s današnjih 70 posto na samo 11 posto do 2025. godine, suočen s povećanom konkurencijom General Motorsa i Forda, tvrdi najnovije izdanje godišnje studije "Ratovi automobila" (Car Wars) koje provodi Bank of America Merrill Lynch.

Prema autoru novog istraživanja Johnu Murphyju, višem analitičaru za automobile u Bank of America Merrill Lynch, dva će spomenuta autodiva iz Detroita prestići Teslu do sredine desetljeća, kada će svaki imati otprilike 15 posto tržišnog udjela u električnim vozilima. To je povećanje od oko 10 posto tržišnog udjela u odnosu na trenutnu poziciju oba ta proizvođača automobila, s novim proizvodima poput F-150 Lightning i električnih kamioneta Silverado EV, koji će prema istoj studiji potaknuti spektakularan rast.

Dominacija koju je Tesla imala na tržištu električnih vozila, posebno u SAD-u, je gotova. U iduće će se četiri godine jako promijeniti u suprotnom smjeru, smatra Murphy.

Murphy vjeruje da će Tesla izgubiti svoju dominantnu poziciju na tržištu električnih vozila, jer ne širi svoj portfelj dovoljno brzo da drži korak s drugim proizvođačima automobila i novim startupima koji povećavaju svoju liniju električnih vozila.

Navedeni analitičar kaže da je glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk posljednjih 10 godina imao vakuum u kojem nije bilo velike konkurencije, ali "taj se vakuum sada uvelike popunjava vrlo dobrim proizvodima u naredne četiri godine".

Tesla je više puta odgodila puštanje na tržište Cybertrucka, a planovi za sljedeću generaciju Roadstera također su odgođeni. Prema najnovijim ažuriranjima tvrtke, i električni kamion i sportski automobil ući će u proizvodnju nekad iduće godine.

Elon se nije kretao dovoljno brzo. Imao je ogromnu oholost da ga drugi proizvođači automobila nikada neće sustići i nikada neće biti u stanju učiniti ono što on radi, no oni to ipak rade, ističe Murphy.

Šefovi Forda i General Motorsa rekli su da planiraju preoteti titulu najboljeg proizvođača električnih vozila od Tesle kasnije ovog desetljeća. Ford procjenjuje da će proizvesti dva milijuna električnih vozila diljem svijeta do 2026., dok GM kaže da će imati kapacitet od više od dva milijuna električnih vozila u Sjevernoj Americi i Kini zajedno do 2025. godine.

Ostala predviđanja iz ovogodišnje studije "Ratovi automobila" uključuju činjenicu da će oko 60 posto novih rgistarskih pločica do godine 2026. biti za, ili EV, ili hibridna vozila te da će prodaja EV-a porasti za najmanje 10 posto na američkom tržištu do tog razdoblja.

Izvor: Inside EV's

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti