Novo nenormalno: Blagdanski džemper koji aktivira alarm čim vam se netko približi bliže od dva metra

Kada vam se netko približi na manje od dva metra, aktivirat će se alarm i upaliti lampice kao upozorenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2020. / 15:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od izraza koji je obilježio 2020. svakako je socijalna distanca, odnosno društveni razmak. Teško da je prošao dan od kraja ožujka da nas netko nije podsjetio na održavanje razmaka, pranje ruku i nošenje maski (obaveza nošenja maski ipak je uvedena naknadno). Rješenje koje su gotovo sve kompanije koje su imale tu mogućnost primijenile za održavanje distance jest rad od kuće, a čak su se pojavila i neka rješenja i sustavi bazirani na senzorima u uredima koji obavještavaju i upozoravaju zaposlenike kada im se netko približi na udaljenost manju od dva metra.

Kako je vrijeme blagdana i usprkos brojnim upozorenjima jasno je kako se obitelji ipak okupljaju, američka kompanija SimpleSafe, poznata po rješenjima za sigurnost kuća, osmislila je blagdanski džemper za - socijalno distanciranje. Prototip koji su prikazali u videu opremljen je LED svjetlima i malim zvučnicima te termalnim kamerama. Kada se netko osobi koja nosi džemper približi na udaljenost manju od dva metra, upale se lampice i oglasi alarm. Termalne kamere smještene na džemperu prate temperaturu u okolini, a kada algoritam prepozna toplinu ljudskog tijela na manje od dva metra, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali.

Džemper je zamišljen kao “kreativni PR” naglašavaju na Cnetu, a kompanija je podijelila takve blagdanske džempere određenom broju ljudi, a iako oni nisu opremljeni tehnologijom za socijalno distanciranje, u paketu se detaljne upute za sve koji žele nadograditi džemper i opremiti ga tehnologijom prikazanom u videu.

U skladu s poznatim američkim običajima, u uputama se pažljivo navedene pravne napomene u kojima stoji da džemper, jednom kada je opremljenom svom tehnologijom, ne garantira zaštitu od virusa te “nije ozbiljan uređaj za prevenciju od bolest COVID-19”. Nadamo se kako će ovakve stvari poput džempera za socijalnu distancu ubrzo postati samo dio ružne prošlosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti