Novo veliko otkriće egipatskih arheologa

Egipatski arheolozi u subotu su objavili da su otkrili dvije radionice u kojima su se obavljala mumificiranja ljudi i životinja u Sakkari, prostranoj nekropoli staroegipatskoga grada Memfisa, smještenog oko 20 km južno od Kaira.

Hina | 28.05.2023. / 08:36

Otkriće u Sakkari (Foto: Afp)

Riječ je o najnovijem u nizu otkrića koje bi, kako se nadaju vlasti, mogle pridonijeti oživljavanju turističke industrije u zemlji.

Mostafa Waziri, ravnatelj egipatskog Vijeća za starine i antikvitete novinarima je rekao da dvije novootkrivene radionice, od kojih je jedna bila namijenjena balzamiranju ljudi, a druga balzamiranju "svetih životinja" datiraju iz 30. dinastije (380.-343. pr. Kr.) i iz Ptolemejevog doba (305.-30. pr. Kr.).

Mumificirane glave u Egiptu U egipatskom hramu pronađeni impresivni zavjetni darovi za Ramzesa II.

Mjesto je otkriveno nakon jednogodišnjih iskapanja blizu svetišta božice Bast u Sakkari, gdje se nalaze katakombe s mumificiranim mačkama. To je isto mjesto na kojemu su arheolozi 2019. otkrili stotine mumificiranih životinja i ljudi.

Pronašli smo radionice za balzamiranje, jednu za ljude i drugu za životinje, kao i sve alate i pomagala koji su se tada koristili za potrebe mumificiranja, rekao je Waziri. Otkrili smo kamena postolja, glinene posude, obredne posude i natron, jedan od glavnih sastojaka za mumificiranje te trake od platna kojima su se tijela omatala.

Tijekom posljednjih iskapanja u Sakkari arheolozi su otkrili i dvije manje grobnice stare 4400 i 3400 godina. Prva je izgrađena za glavnoga pisara 5. dinastije, a druga za svećenika 18. dinastije.

Na objema su prikazane brojne scene iz svakodnevnog života i hijeroglifski znakovi, ističe ministarstvo za starine i antikvitete.

Do kraja godine otvorenje Velikoga egipatskog muzeja

Egipat je posljednjih godina izveo više velikih arheoloških iskapanja u Sakkari i na ostalim arheološkim lokacijama, što je rezultiralo brojnim iznimno vrijednim otkrićima.

Zemlja planira svečano otvoriti Veliki egipatski muzej, najsuvremeniji objekt koji se nalazi nedaleko od piramida u Gizi. Izgradnja bi trebala biti dovršena do kraja godine.

Egipatska grobnica, ilustracija Za javnost otvorena 4000 godina stara grobnica egipatskog dostojanstvenika

Egipatske vlasti se nadaju da bi mogle privući više turista nakon što se ta turistička industrija, žestoko pogođena posljedicama pandemije covida-19 i sukoba u Ukrajini, postupno počela oporavljati.

Prihodi od turizma su se u drugoj polovini 2022. popeli na 7,3 milijarde dolara, što je povećanje od 25,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti