NSA financira izradu jedinstvenog programerskog jezika koji bi trebao ujediniti sve ostale

NSA (Američka Nacionalna Siguronosna Agencija) odlučila je financirati izradu unificiranog programskog jezika.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 11.08.2014. / 19:00

NSA financira izradu jedinstvenog programerskog jezika koji bi trebao ujediniti sve ostale

Današnji programeri, posebice oni u sferi web razoja, moraju biti programerski poligoti - JavaScript, PHP, CSS, XML, HTML5... NSA (Američka Nacionalna Siguronosna Agencija) je odlučila većinu toga staviti pod jedan razvojni jezik - Wyvern (ime potiče od mitskog bića nalik zmaju), pomoću kojeg bi unificirali način izrade aplikacija i web stranica, prenosi Gizmodo.

"Današnje web aplikacije sastoje se od loše spravljenog bućkuriša s različitim programskim jezicima, formatima datoteka i tehnologijama. Kao primjer možemo uzeti web aplikaciju koja se sastoji od JavaScript koda koji se izvodi na klijentskom računalu, tu je HTML za strukturu, CSS za izgled, XML za komunikaciju u stilu AJAX-a, a zatim miks Jave, konfiguracijskih datoteka i baza podataka na serveru. Ova različitost povećava krajnju cijenu jer programeri moraju savladati svaku od navedenih tehnologija a pri tom se drastično otežava i poboljšanje sigurnosnih elemenata."

Zašto se jedna, špijunska agencija bavi stvarima poput ovog i da li nam ovdje promiču neki podli planovi? Na prvi pogled ne, jer Vlada se također koristi aplikacijama izrađenim na gore spomenuti način, te bi svakako imali koristi od povećane sigurnosti.

Sve je još uvijek u prototip fazi, ali ipak svi zainteresirani mogu baciti pogled na moguću budućnost. Za kraj, treba spomenuti da je sve otvorenog koda, što je jedan veliki plus.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti