Sutkinja Denise Lind je u "manje od dvije minute odrezala kaznu za proces koji je trajao tri godine", sažetak je kazne koju je bivši američki vojnik, obavještajac i analitičar Bradley Manning dobio zbog "dilanja" dokumenata WikiLeaksu...

Ovo je najveća kazna u povijesti izrečena vojnoj djelatnoj osobi za odavanje vojnih tajni. Iako je Bradley Manning (26) prošlog tjedna izjavio "žao mi je što sam povrijedio ljude, a iznad svega što sam naštetio Sjedinjenim Američkim Državama, to mi nikako nije bila namjera", to ga nije spasilo od poprilično drakonske kazne. Iako, ako se zna da mu je prijetila kazna od čak 90 godina zatvora, dakle praktički doživotna, onda bi se ovo moglo tretirati i kao dobra vijest za njega. Manning je osuđen zbog predaje više od 700 tisuća (!) dokumenata, snimki i diplomatskih materijala WikiLeaksu. 

Do sada je Manning u pritvoru proveo točno 1293 dana, odnosno otprilike tri i pol godine, a to će mu se, dakako, uračunati u ukupno služenje kazne. Jednostavnom računicom, Manning bi za nešto manje od devet godina mogao zatražiti pomilovanje ili bolje rečeno prijevremeno puštanje iz zatvora. Jer, prema američkim zakonima, osuđenik mora odslužiti najmanje jednu trećinu kazne da bi mogao tražiti pomilovanje i puštanje. Dakle, Manning može zatražiti puštanje najranije nakon 12 godina provedenih iza rešetaka, a ako se oduzme vrijeme koje je do sada proveo "unutra", dolazi se do navedenih nešto manje od devet godina. Iako, Manning prema nekim informacijama ima mogućnost podnošenja zahtjeva za pomilovanjem i to generalu američke vojske Jeffreyju Buchananu, ali malotko vjeruje da bi mu se to moglo uvažiti.

U objašnjenju Tužiteljstva navodi se kako je Manning bio "insider" koji je odavao strogo povjerljive informacije o djelovanju američke vojske u Iraku, odnosno Afganistanu, a prvotno se tražilo 60 godina zatvora. Uz to što će u zatvor, Manning gubi pravo na sve vojne beneficije, plaću, a mora platiti i 100.000 američkih dolara kazne. Naravno da je ovakva kazna izazvala brojne oprečne reakcije diljem planete. I dok patološki domoljubi smatraju kako je Manning trebao biti doživotno kažnjen jer je "najobičniji izdajnik koji je ugrozio sigurnost svih Amerikanaca", nemali je broj onih koji smatraju kako američka vlada jednostavno pretjeruje s represivnim mjerama prema svima onima koji se drznu krenuti "drugom stranom ulice". Brojne civilne udruge najavile su prosvjede, no objektivno, teško je vjerovati da će to Manningu pomoći.

Jer, radi se o djelatnoj vojnoj osobi koja je samim stupanjem u redove američke vojske "pristala" na čuvanje vojnih tajni. Drugo je pitanje što je vojna tajna i kolika je opća korist od dokumenata koje je WikiLeaks objavio, a koje je dobio od Manninga. Pravo i pravda vrlo često nemaju baš previše dodirnih točaka, a "bottom line" cijele priče je optužba za odavanje vojnih tajni. Demonstracije nezadovoljnika i podrška Manningu, kao i poruke "borit ćemo se za tebe, istinu i pravdu do kraja" za sada su samo vapaj očajnika. Jer, prema odluci suda, Bradley Manning će najmanje osam idućih godina provesti kao zatvorenik i čovjek koji je nečasno otpušten iz američke vojske...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju