Objavljen je znanstveni rad o povijesnom pothvatu u kojem su sudjelovali i hrvatski znanstvenici

Ovaj eksperiment postavio je kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu – EuroQCI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2022. / 11:30

Mario Stipčević, Dragan Peraković, Ivan Cvitić i Martin Lončarić (Foto: IRB)

Hrvatski znanstvenici i stručnjaci, zajedno s kolegama iz Slovenije i Italije ispisali su povijest u području kvantne komunikacije kada su, tijekom ministarskog sastanka G20 u Trstu u kolovozu prošle godine, ostvarili kriptiranu komunikaciju između tih triju zemalja. Uspostavljena mreža stabilno je povezivala Trst s Rijekom preko namjenske 100-kilometarske optičke veze te s Ljubljanom preko pouzdanog čvora u Postojni.

Slika nije dostupna Ruđerovci u Ministarstvu znanosti predstavili svoj projekt "kvantnog interneta"

Potvrdu uspjeha prve javne demonstracije međueuropske kvantne komunikacijske mreže sada je objavio i znanstveni časopis Advanced Quantum Technologies, čime je to postignuće kvantne komunikacije između triju zemalja prvi put u svijetu i potvrđeno.

U Hrvatskoj su projekt vodili dr. sc. Mario Stipčević i dr. sc. Martin Lončarić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), prof. dr. Dragan Peraković i dr. sc. Ivan Cvitić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tvrtka Odašiljači i veze (OIV). Surađivali su s timovima sa Sveučilišta u Trstu, talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO), Tehničkog sveučilišta Danske i Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani.

Uspostava kvantne mreže između Hrvatske, Slovenije i Italije preteča je budućeg EuroQCI-a, programa Europske kvantne infrastrukture, koji je jedan od glavnih stupova nove strategije kibernetičke sigurnosti EU-a za naredna desetljeća i trebao bi poboljšati europski digitalni suverenitet i industrijsku konkurentnost. U okviru tog programa, kojem se među prvima pridružila i Hrvatska, u sljedećih deset godina u planu je izgradnja mreže ultrasigurnoga kvantnog interneta.

S obzirom na to da je intenzitet kibernetičkih napada na IT infrastrukturu sve veći i raste sve brže, time je ugrožena i sigurnost državnih institucija, industrija, ali i samih građana, pa je realizacija kvantne mreže koja bi jamčila sigurnu komunikaciju postala jedan od najvažnijih strateških ciljeva zemalja diljem svijeta. Zahvaljujući kvantnoj enkripciji koja funkcionira putem razmjene fotona, a koja omogućuje trenutačnu detekciju pokušaja hakerskog upada, kvantna komunikacija postiže apsolutnu sigurnost.

Dario Gil, Jay Gambetta i Jerry Chow i novi 433 kubitni procesor ‘IBM Osprey’ IBM lansirao kvantno računalo nove generacije: Tri je puta snažnije od prošlogodišnjeg

Uspješnom realizacijom ovog pothvata postavili smo temelje za realizaciju kvantne infrastrukture u Republici Hrvatskoj, dok je na razini Europske unije ovaj eksperiment postavio kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu – EuroQCI, i to u okviru glavnih programa EU-a Digitalna Europa te programa Connect Europe Facility, komentirao je dr. sc. Mario Stipčević, voditelj Laboratorija za fotoniku i kvantnu optiku na IRB-u, jedan od koordinatora demonstracije u Hrvatskoj i koautor rada.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti