Objavljeni mailovi iz prošlog desetljeća pokazuju kako je Musk htio spojiti Teslu i OpenAI

Nakon što je Elon Musk tužio Sama Altmana i OpenAI, ova je kompanija objavila neke starije mailove koji pokazuju zanimljivu ulogu šefa Tesle pri razvoju tvrtke za razvoj AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2024. / 11:24

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Zahuktava se situacija na relaciji između Elona Muska i Sama Altmana, odnosno OpenAI-a. Nakon što je Musk protiv njih podigao tužbu u kojoj tvrdi kako su prekršili sporazum prema kojem je OpenAI trebao biti neprofitna organizacija čiji je cilj razvijati umjetnu inteligenciju koja će biti otvorena javnosti i biti usmjerena na dobrobit čovječanstva, ova je tvrtka objavila mailove koji bacaju drukčije svjetlo na cijelu situaciju.

Ti mailovi, koji su poslani između 2015. i 2018. godine, pokazuju kako je Musk htio preuzeti kontrolu nad OpenAI-jem te zarađivati na tehnologiji koju razvijaju.

Sam Altman Musk podigao tužbu protiv Altmana i OpenAI, tvrdi da su izdali misiju kompanije i okrenuli se profitu

S obzirom na to da je za razvoj i treniranje umjetne inteligencije potrebno jako puno novaca, Musk je prvo predložio pokretanje fonda teškog milijardu dolara iz kojeg će se financirati operacije. Tvrtka je poslušala njegov savjet, a iako su prikupili puno manje od predviđenog, s vremenom je svima u OpenAI-u postalo jasno da će im, s daljnjim razvojem tvrtke i tehnologije, biti potrebne milijarde dolara ako žele biti konkurentni.

Musk je onda iznio zanimljivu ideju, pokazuju ti mailovi koje je OpenAI ovaj tjedan objavio. Naime, predložio je spajanje OpenAI-a s Teslom te je vjerovao kako je to jedini način na koji mogu konkurirati Googleu na polju umjetne inteligencije. Tada su se (2017. godine) Musk i OpenAI dogovorili kako bi logičan sljedeći korak za budućnost bio osnovati profitnu organizaciju, pri čemu je Musk htio biti njen izvršni direktor.

Iako od toga nije bilo ništa, šef Tesle ipak je nastavio podržavati OpenAI te im je sugerirao da pronađu vlastiti put financiranja, pri čemu je predložio upravo Teslu kao glavni izvor financija. OpenAI se ipak, dakle, nije vezao uz Teslu, a 2018. Musk je napustio tvrtku jer je smatra da će bez značajnog izvora financija teško opstati. Usprkos takvom Muskovom pesimizmu, OpenAI je uspio opstati i s vremenom privući velike investicije, pri čemu je samo Microsoft u tvrtku uložio oko 13 milijardi dolara.

Novac Startup privukao pažnju velikih kompanija: Stotine milijuna dolara uložili su Amazon, Nvidia, OpenAI, Microsoft i druge tvrtke

U odgovoru na Muskovu tužbu, iz Altmanove kompanije poručili su kako cilj tvrtke nikada nije bio da tehnologiju umjetne inteligencije razviju kao open-source, već žele omogućiti da čovječanstvo ima koristi od opće AI.

bjava ovih mailova pokazala je kompleksan odnos Muska i Altmana. Izvršni direktor OpenAI-a tako je prošle godine priznao kako je šef Tesle značajno pomogao u razvoju tvrtke da postignu dosadašnji uspjeh, no također je Muska nazvao “kretenom”.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti