Obnovljivi izvori daju više od 30 posto svjetske energije

Udio energije proizvedene korištenjem obnovljivih izvora porastao je s 19 posto u 2000. na više od 30 posto u 2023.

Hina | 08.05.2024. / 08:28

Vjetroelektrana (Foto: Getty Images)

Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.

Rast solarne energije i vjetra doveo je do toga da je 2023. svijet prvi puta premašio 30 posto obnovljivih izvora za električnu energiju, kaže u priopćenju Ember, energetskog think tanka.

Prema Emberovom izvješću, udio energije proizvedene korištenjem obnovljivih izvora porastao je s 19 posto u 2000. na više od 30 posto u 2023. Sav taj rast rezultat je povećane upotrebe energije vjetra i sunca.

Solarni paneli Europski klimatski plan mogao bi nam značajno promijeniti živote

Vjetroelektrana Njemačke mreže nespremne za struju iz elektrana na moru

Udio proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i preostalih obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije smanjio se tijekom istog razdoblja, navodi se u izvješću.

Ember sugerira da bi se udio električne energije iz fosilnih goriva mogao početi smanjivati već ove godine.

Brzi rast energije sunca i vjetra doveo je svijet do ključne prekretnice – vjerojatno već ove godine – u kojoj će proizvodnja fosilnih goriva početi opadati na globalnoj razini, stoji u priopćenju.

U izvješću se navodi da brojke za 2023. dolaze iz 80 zemalja koje predstavljaju 92 posto globalne potražnje za energijom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti