Kako stariji televizor prilagoditi za prelazak na novi signal? Doznajte što vam je sve potrebno

Ako TV gledate putem zemaljske antene, trebali biste provjeriti podržava li vaš televizor ili prijamnik takozvani DVB-T2 signal. Naziv je to novog sustava emitiranja koji se u Hrvatskoj uvodi od 27. listopada.

Viktorija Bednjanec | 17.10.2020. / 08:42

Galerija

Na vašem televizoru ili prijamniku bi trebala pisati ta oznaka, DVB-T2. Ako ne piše, potrebno je kupiti novi prijamnik, kako biste mogli i dalje neometano gledati programe.

Uz telefoniranje, 95-godišnjoj Dragici Kluk kontakt sa svijetom je i televizija.
Kaže, najviše je gleda poslijepodne i predvečer. Turske serije i vijesti gleda na svojem televizoru koji signal prima putem zemaljske antene. Za malo više od dva tjedna taj se signal gasi i uvodi se novi - DVB-T2. Zbog toga je potrebno zamijeniti prijamnik.

Znači moramo imati antenu, ulaz za antenu nam treba i ovisi o televizoru, treba nam ili HDMI ulaz ili scart ulaz, ovisi, kod bake ćemo koristiti scart ulaz, pošto njezin televizor ima podršku samo za to, nema HDMI, objašnjava Boris Mičić iz odjela tehnike na Novoj TV.

Nakon toga treba spojiti prijamnik i televizor. U prijamnik uštekamo antenu u ulaz za antenu, i scart kabel, izlaz iz prijamnika u TV. Nakon što upalimo televizor i receiver, trebamo pretražiti programe da on skenira i nađe nove programe. Za manje od deset minuta, slika je ponovno tu. O Dragici već dvije godine redovito brinu djelatnici Crvenog križa koji su joj prijamnik i donirali.

Vijesti i serije, to je njima jedini kontakt sa svijetom, osobito sada u doba ove pandemije kada su reducirani kontakti, ističe stoga Jelena Mucko iz vrbovečkog Crvenog križa.

Cijena novih prijamnika je između 100 i 200 kuna. Morat će ga kupiti oni koji programe prate putem zemaljske antene i na njihovim televizorima nema oznake DVB-T2. Prelazak će se odvijati postupno, po županijama. Počet će 27. listopada u ponoć i trajat će do 12. studenog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti