Od danas vas online trgovine ne smiju blokirati samo zato što kupujete iz Hrvatske

Prema odluci Europskog parlamenta, takva kupovina, iako se zapravo odvija u drugoj državi, tretirat će se kao da je obavljena u domaćem web shopu.

Martina Čizmić | 03.12.2018. / 10:44

Online trgovina (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Baš na vrijeme za blagdanski šoping u primjenu je stupila odluka Europskog parlamenta o zabrani geoblokiranja u online trgovinama u Europskoj uniji.

Točnije, od 3. prosinca kupci iz bilo koje zemlje članice EU-a mogu kupovati pod istim uvjetima na bilo kojoj online trgovini iz EU-a. Istovremeno, online trgovine ne smiju preusmjeravati korisnike na online trgovine u njihovoj zemlji.

Prema odluci Europskog parlamenta, takva kupovina, iako se zapravo odvija u drugoj državi, tretirat će se kao da je obavljena u domaćem web shopu.

Tako od danas svi Europljani imaju lakši pristup različitim proizvodima i uslugama. Više nije potrebno definirati iz koje zemlje dolazite kad pristupate nekom web shopu niti bi vam online trgovina iz Njemačke trebala odbiti prodati neki proizvod samo zato što joj pristupate iz Hrvatske.

U 2015. godini 63 % internetskih stranica nije omogućivalo kupnju kupcima iz druge države članice EU-a. Zbog toga je gotovo dvije trećine potrošača koji su htjeli kupovati preko interneta s inozemnih stranica bilo u tome spriječeno. Tu praksu ukidamo 3. prosinca. Želimo Europu bez prepreka, a to znači i uklanjanje prepreka kupnji na internetu, istaknuli su iz Europske komisije.

Zabrana geoblokiranja samo je još jedan dio strategije stvaranja jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije. Podsjetimo, već su ukinuti roaming i zabrana prenosivosti pretplata za videosadržaje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti