Od ideje do realizacije: Splashy aplikacija za ljubitelje dobre fotografije

Splashy aplikacija ima korisnike u cijelom svijetu i dnevno broji nekoliko desetaka tisuća aktivnih korisnika.

Monika Nožić Monika Nožinić | 09.07.2017. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tomislav Čukelj, web developer iz Zagreba iz osobne potrebe i želje da proširi svoja programerska znanja izradio je aplikaciju koju danas koristi nekoliko desetaka tisuća ljudi diljem svijeta.

Riječ je o vrlo jednostavnoj desktop aplikaciji Splashy.art koja automatski mijenja pozadine desktopa s prekrasnim Unsplash.com fotografijama. Splashy radi na Windows, MacOS i Linux sustavima i u potpunosti je besplatan.

Aplikacija je namijenjena svim ljubiteljima dobre fotografije i osobama koje svakodnevno žele imati nove doze inspiracije na svojim osobnim računalima. Fotografije se preuzimaju s Unsplasha, trenutno najbolje stranice na kojoj se može pronaći na tisuće prekrasnih i besplatnih fotografija autora iz cijelog svijeta.

"Splashy sam napravio za ispunjavanje vlastite želje, da mi se pozadine mijenjaju s lijepim fotografijama svakih pola sata, a da pri tome osobno ne moram nešto raditi. Želja je bila jednostavna, ali aplikacija koja bi mi to omogućila nije postojala. Također, Unsplash do ovog trenutka nije imao aplikaciju koja radi s njihovim servisom na spomenuti način", kaže Tomislav.

Aplikacija radi u pozadini i nikada ne ometa korisnika. Odlaskom u postavke moguće je odabrati nekoliko različitih vremenskih intervala unutar kojih korisnik želi da se nova pozadina automatski promijeni te se može namjestiti automatsko pokretanje s pokretanjem računala. Novost su tematike (kategorije) fotografija koje također možete odabrati u postavkama.

U ovom trenutku aplikacija ima korisnike u cijelom svijetu i dnevno broji nekoliko desetaka tisuća aktivnih korisnika, a hvalevrijedna je i činjenica da ujedno inspirira i same Unsplashove zaposlenike.

"Najveći problem je bio razviti aplikaciju koja radi za sve operativne sustave i izgleda isto. Također, nisam želio učiti nove programske jezike samo kako bih napravio nešto tako jednostavno. Kako dolazim iz web programskog svijeta, upotreba Electrona bilo je odlično logično rješenje", istaknuo je Tomislav.

Za aplikaciju kaže da će ostati besplatna i dalje jer nema smisla i nije u redu naplaćivati nešto što služi za inspiraciju i koristi besplatni servis. "U međuvremenu sam dobio puno povratnih informacija što bi se još moglo poboljšati i dodati, tako da planova zasigurno ne nedostaje", navodi Tomislav.

Mladim programerima Tomislav bi poručio isto što stalno ponavlja i samome sebi, a to su #projekti. "Treba stalno pronalaziti nešto što je zanimljivo i čega još nema ili je loše napravljeno te raditi na tome. Prema mom skromnom mišljenju, kada se radi nešto zanimljivo i korisno, učiti i isprobavati nikada nije problem, a time i razvijati svoje vještine te realizirati ideje", savjetuje ovaj mladi web developer.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti