Od jeseni srednjoškolski program za razvoj računalnih igrica

S početkom nove školske godine u klupe će i razred prvih hrvatskih tehničara za razvoj računalnih igara. Popularni gameri školovat će se u Sisku i Novskoj, a nakon završenog školovanja radno mjesto ih čeka.

Ivan Forjan | 24.08.2019. / 07:47

Galerija

Od jeseni u Tehničkoj školi u Sisku u klupe će sjesti neki novi klinci za neke nove školske predmete. 23 učenika školovat će se za tehničara za razvoj videoigara. Kurikulum za prvi ovakav razred u Hrvatskoj povijesti, pisao je i profesor Zvonimir Mikšić, koji je i sam osmislio nekoliko videoigara.

Prvo rade 2D igre kao Supermario i slično. Svaki sljedeći razred nadograđuju svoje znanje, pa će na kraju 4. razreda srednje škole već znati dovoljno da se mogu zaposliti u firmi za proizvodnju videoigara, rekao je Mikšić.

Ocjene će dobivati za testove, ali i za igre koje osmisle. Dio nastave održavat će se i u inkubatoru u Novskoj, gdje već traju tečajevi za sve koji žele naučiti programirati i dizajnirati videoigre.

Kad sam došao na edukaciju, kad sam shvatio što je to, počeo sam malo ozbiljnije pristupati igrama. To nije samo igranje igrica, to je jedan veliki biznis, kazao je polaznik tečaja Josip Zoričić, iz Hrvatske Kostajnice.

Puno je rada, znoja, ali je zanimljivo to sve raditi. Definitivno treba grijati stolicu, rekla je polaznica tečaja Ivana Solo iz Kutine.

U sklopu svog četverogodišnjeg školovanja, srednjoškolci će morati položiti ukupno 20 predmeta. Kada stignu na četvrtu godinu, u sklopu izbornih predmeta moći će učiti i o svemirskim tehnologijama.

Potpuno nove tehnologije, vrhunske svjetske tehnologije, od robotike, do umjetne inteligencije, sve što je najnovije u svijetu mi mislimo dovesti u naš centar, rekao je Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak.

Ako netko i samo voli igrati igre može i to jer trebaju ljudi koji testiraju igre prije nego izađu na tržište'',kaže Mikšić. Znači, za život zarađuju igrajući igrice.

Ne zvuči uopće loše. A još kad tome dodamo podatak da su plaće u gaming industriji u prosjeku dvostruko veće od nekih drugih branši, možemo zaključiti da je pred razredom budućih gamera svijetla budućnost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti