Od sada i Zemlja ima svoje ogledalo

Putovanja izvan orbite Zemlje gotovo uvijek su fokusirana na istraživanje svemira oko nas. No, što ako te informacije iskoristimo za učenje o nama samima?

Zimo Zimo Kristina Marijanovic | 22.05.2013. / 16:41

Od sada i Zemlja ima svoje ogledalo

Putovanja izvan orbite Zemlje gotovo uvijek su fokusirana na istraživanje svemira oko nas. No, što ako te informacije iskoristimo za učenje o nama samima?

U tom smjeru razmišljala je i NASA pri kreiranju Landsat programa. Njime su sateliti ciljano poslani da kruže i prikupljaju informacije o Zemlji u svrhu promatranja razvoja čovjeka i njegovog utjecaja na planet. Nadgledanje ovim programom po prvi puta nije uključivalo fokus na Zemlju motiviran špijuniranjem i vojnim svrhama.

Od sada i Zemlja ima svoje ogledalo

Nevjerojatnu količinu slikovnih podataka koje su godinama prikupljane najsuvremenijom tehnologijom NASA je u suradnji s Google ekipom odlučila podijeliti sa svima. Dosta je vremena trebalo da se ogroman broj snimljenih fotografija pripremi za izlazak na svijetlo dana. Srećom, procesuiranjem slika pomoću danas dostupnih računalnih tehnologija one su „očišćene“ i pripremljene za javno prikazivanje. Snaga računala ovdje je posebno naglašena upravo zbog veličine slikovnih informacija.

Možda ćemo to najbolje doživjeti ako uzmemo u obzir da prosječni TV video u jednoj svoj sekvenci, fotografiji, koristi 300 000 piksela, dok je to u high-definition verziji čak 2 milijuna. U slučaju Landsat snimka broj piksela penje se do 1.8 trilijuna što je višestruko veća informacija koju treba procesuirati. Za vizualnu usporedbu možemo uzeti veličinu košarkaškog igrališta koje će Landsat snimkom biti prikazano tek jednim pikselom! Prikaz niže postavljenog video zapisa kreiran je pažljivo odabranim snimkama nastalih u razdoblju od 1984. do 2012. godine.

Ovim nevjerojatnim projektom omogućeno nam je kratko putovanje u prošlost kako bismo uočili pozitivne, ali i negativne promjene naše planete nastalih kao posljedica našeg načina života. Uz to, Landsat projektom pokušava se naći primjena i u svakodnevnom životu te ga iz tog razloga već koriste razne grane proizvodnje — npr. vinogradari satelitskim snimkama u kratkom vremenskom razmaku mogu odlučiti o potrebnoj promjeni količine vode.

Na nama je sada da prepoznamo Landsat kao tehnologiju koja nam svojim informacijama može pomoći u obavljanju svakodnevnog rada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti