Institut Ruđer Bošković već godinama organizira Otvorene dane instituta (ODI). Ovo tradicionalno znanstveno-popularno događanje koje je do sada na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ugostilo više od 35 tisuća posjetitelja svih uzrasta, ove će se godine održati u subotu 19. svibnja, od 10 do 17 sati uz besplatan ulaz na sve radionice i predavanja.

Za sve posjetitelje pripremljen je bogat program koji uključuje 14 znanstveno-popularnih predavanja za sve uzraste, 16 tematskih punktova u različitim laboratorijima gdje će znanstvenici IRB-a izvoditi mnoštvo pokusa iz različitih znanstvenih područja i različite druge aktivnosti.

Kako se ove godine obilježava i europska godina kulturne baštine, tema ODI-ja je "BašTiNa znanosti", a svi posjetitelji imat će priliku posjetiti i izložbu starih znanstvenih uređaja i pribora koje su znanstvenici IRB-a koristili od njegova osnutka 1950. godine. Neki od njih izgrađeni su upravo na Ruđeru, a između ostalog, na izložbi će se moći vidjeti i prvo digitalno računalo u Hrvatskoj, stari optički mikroskopi i vage, brojači i detektori radioaktivnosti, polarografi te druga laboratorijska oprema koja će vas provesti kroz povijest istraživanja na Institutu Ruđer Bošković.

Program ODI-ja posebno je usmjeren na mlade kojima se nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke kod nastavka srednjoškolskog obrazovanja, odnosno izbora budućeg zanimanja i studija, pogotovo onih usmjerenih na područja prirodnih i tehničkih znanosti.

Pripremili smo iznimno bogat i zanimljiv znanstveno-popularni program za sve uzraste, ali naravno, najviše usmjeren prema mladima. Ljubitelji znanosti tijekom cijelog dana moći će uživati u mnoštvu radionica i predavanja, a svi posjetitelji imat će priliku vidjeti i izložbu starih znanstvenih instrumenata koje su znanstvenici nekada koristili u svome radu. Bez obzira na uzrast, pozivam sve ljubitelje znanosti da u što većem broju dođu na IRB jer sam sigurna da će uživati u zanimljivim sadržajima i aktivnostima, izjavila dr. sc. Dubravka Švob Štrac, voditeljica Otvorenog dana Instituta.

Otvoreni dan Instituta je znanstveno-popularno događanje s ciljem promicanja znanosti, inovacija i znanja, pogotovo kod djece osnovnoškolskog uzrasta te srednjoškolaca. Tradicionalnim sloganom ''ODI na Ruđer i upoznaj zabavnu stranu znanosti'' znanstvenici svake godine pozivaju građane da se uključe u maštovitu i kreativnu znanstvenu avanturu te upoznaju s uzbudljivom stranom znanstvenih zanimanja.

Velik interes koji ovo događanje izaziva u široj javnosti pretvorio je ODI u tradicionalno godišnje druženje znanstvenika i djelatnika Instituta sa svim ljubiteljima znanosti bez obzira na njihov uzrast, a glavni je cilj motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine ili spol, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te tako doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti uz razvoj cjelokupnog društva u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju